Ex -Yu

Nikolić: Izetbegović nije htio da posjetimo srpska i muslimanska stratišta

Nikolić: Izetbegović nije htio da posjetimo srpska i muslimanska stratišta
Nikolić: Izetbegović nije htio da posjetimo srpska i muslimanska stratišta

KRUŠEVAC - Bakiru Izetbegoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, predložio sam da zajedno odemo i na srpsko i na stratište muslimana, ali on to nikada nije prihvatio, tvrdi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je naglasio da cijeni sve žrtve i da ih sve treba ožaliti, kao i da su se u ratu, koji je bio težak i bezuman, mnogi i Srbi i predstavnici drugih naroda, ponijeli nečasno.

Prema njegovim riječima, ako rukovodstvo BiH, posebno ljudi koje je izabrao bošnjački narod, smatra da ne treba da imaju dobre odnose sa Srbijom, onda tamo više ne treba ići.

Upitan da prokomentariše poruku načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića da politički vrh Srbije nije poželjan 11.jula na komemoraciji u Potočarima, Nikolić je kazao da treba stalno pružati ruku pomirenja, sve do ruke poniženja.

Govoreći o hrvatskoj blokadi, Nikolić je kazao da je nemoguće da Hrvatska zaustavi Srbiju, koja je ispunila sve uslove na putu ka Evropskoj uniji.

On je dodao da je na svu sreću Evropska unija sastavljena od država u kojima postoji razum.

"Šta god mi učinili, a mnogo smo učinili, Hrvatska nekim potezom uvek pokaže kako je dočekala vreme kada će moći da utiče na sudbinu Srbije. Neprihvatljivo je da jedna država može da zaustavi drugu državu da uđe u EU i koja je ispunila sve uslove", kazao je Nikolić.

Govoreći o stavu Hrvatske, povodom otvaranja poglavlja 23 i 24, on je rekao da se izuzev tih dnevno političkih upotreba uopšte ne sekira zbog toga što hrvatska administracija ponekad želi da pokaže svojim nacionalistima kako je i dalje njihova.

"Možda ja nisam u pravu kad kažem da veliki dio hrvatskih političara i dalje pažljvo osluškuje šta ultranacionalisti u Hrvatskoj misle i govore o nekom problemu i nema hrabrosti da istupi sa svojom politikom", kazao je Nikolić.

Na pitanje da li će mu poslije britanskog "ne" biti lakše da brani tezu "i EU i Rusija", Nikolić je kazao da je to jedina ispravna teza koja je Srbiju vodila i koju će voditi i dalje.

"Nemojte da mislite da se ja previše radujem krizi u EU, zato što kako god da bude, mi kao mala država, koja se u proteklih godina mnogo oslonila na saradnju sa EU, mnogo ćemo da stradamo", kazao je on.

Nikolić je dodao i da bi volio da EU opstane i napreduje.

"Ako EU proceni da smo ispunili uslove, postaćemo član, ako nam postavi uslove koje ne želimo da ispunimo, nećemo biti član", kazao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije