Ex -Yu

Nikolić: Malo ko kao Srbi može da razumije Jermene

Nikolić: Malo ko kao Srbi može da razumije Jermene
Nikolić: Malo ko kao Srbi može da razumije Jermene

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, na komemoraciji povodom 100 godina od zločina nad Jermenima, da je u Jerevan došao da se u ime srpskog naroda i Srbije pokloni žrtvama strašne tragedije jermenskog naroda tokom Prvog svjetskog rata, i poručio da malo ko kao Srbi može da razumije Jermene.

"Ako iko može da razume i oseti nesreću biblijskih razmera koja se 1915. godine obrušila na Jermene u Osmanskom carstvu, kao i njene trajne i nezalečive posledice, onda je to srpski narod, onda je to Srbija", rekao je Nikolić.

On je poručio da u vrijeme kada se politikantski neosjetljivo manipuliše i samim pojmom, odnosno terminom "genocid", i kad se on primjenom duplih standarda kvazipravno instrumentalizuje i etički obesmišljava, pa se čak i osvjedočenim žrtvama ponovljenih pogroma i genocida nameće uloga počinilaca, Srbija nije mogla da izostane sa ove komemoracije.

"Zar smo kao predstavnici srpskoga naroda koji je u svim ratovima novije istorije pretrpeo ogromne gubitke samo zato što je bio srpski i što nije pristajao da se pokori sili i nepravdi, zar smo danas ovde mogli izostati i izneveriti milione onih koji nam iz krvave prošlosti poručuju da će nas, ako je priznamo, samo istina izbaviti, kako čoveka uči još `Jevanđelje po Jovanu", naglasio je Nikolić u obraćanju.

On je ukazao da bez obzira na vjeru, naciju, jezik i rasu žrtve opominju da čovječanstvo samo ujedinjeno može odgovoriti velikim planetarnim izazovima od kojih presudno zavisi budućnost.

"Srbija iskreno veruje samo u takvu misiju politike i smisao međunarodne saradnje. Zato smo danas ovde. Naš pokojni patrijarh Pavle, do kraja svog svetačkog života neumorno je ponavljao - Budimo ljudi. Ima li dalekosežnije poruke od ove, suštinski iste poruke koju nam iz 1915. upućuju i seni jermenskih stradalnika", upitao je Nikolić.

On je podsjetio da su tokom Velikog rata gubici Srbije dostigli zastrašujuću brojku od 1.247.435 žrtava, što je približno 28 odsto tadašnjeg ukupnog broja stanovnika, a da se posmrtni ostaci srpskih žrtava nalaze rasuti u 1.815 grobnica, u 18 država.

Predsjednik Srbije je podsjetio da se sukob, nažalost, ponovio nekoliko decenija kasnije, donoseći još monstruozniji genocid i poručio da danas, kada prema riječima pape Franciska "treći svjetski rat teče na parče" niko nema moralno pravo da zbog ideologije i ciničnih interesa bezočnih politika zaboravi jermenske žrtve genocida. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije