Ex -Yu

Nikolić: Okanite se Srbije

Nikolić: Okanite se Srbije
Nikolić: Okanite se Srbije

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je "sve sa Istoka i Zapada koji utiču na sudbinu čovječanstva, da se okanu Srbije".

"Na tlu Srbije rade različite obaveštajne službe, neke agresivnije, neke prikrivenije, očigledno smo zanimljivi svima", rekao je Nikolić novinarima nakon sastanka s predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovom.

On je rekao da u Srbiji ima špijuna, ali da građani Srbije ne treba da strahuju za bezbjednost jer srpske službe dobro rade i "sve otkrivaju na vreme".

Nikolić je naveo da na teritoriji Srbije djeluju različite obavještajne službe, neke agresivnije, a neke prikrivenije, kao i da ima onih koji potiču iz ostalih država Balkana "ma koliko da su male".

"Nemojte da mislite da je neka država dovoljno mala, posebno neka balkanska, pa da nema kod nas špijune. Ima, možda rade za nekog velikog, ali rade", rekao je Nikolić.

On je naglasio da Srbija nije uzrok nestabilnosti i da "možda trpi posljedice stvaranja nestabilnosti".

Predsjednik Srbije naveo je da druge države u okruženju nemaju toliko problema koliko ih ima Srbija, a opet ne mogu da se pohvale da tako dobro vode svoju ekonomiju ili prijateljstva sa drugim narodima kao što ih vodi Srbija.

Nikolić je naveo da je Srbija sa Mađarskom sklopila trajno prijateljstvo, da sa Slovenijom nema nikakvih problema, BiH "podržava ako može i želi da funkcioniše", a da sa Republikom Srpskom ima "i pravo i obavezu da održava specijalne odnose", dok se u Crnoj Gori ne miješa u unutrašnje probleme, a sa Makedonijom gleda da razvija što bolje odnose.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Nikolić je poručio da će Srbija insistirati da se briselski dijalog nastavi i da će kod Brisela intervenisati da utiče na Prištinu kako bi se uzdržala od nerazumnih zahtjeva jer će, u protivnom, Srbija biti prinuđena da povuče neke druge poteze.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da će prilikom narednog eventualnog odlučivanja o ulasku samoproglašenog Kosova u Unesko odlučivati nova makedonska vlada, poslije izbora zakazanih za 11. decembar.

"Ostaje da nova vlada sagleda državni interes. Svaka zemlja polazi od svojih interesa i pre svega štiti svoje i interese svojih građana", rekao je Ivanov na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje kako će Makedonija glasati o prijemu Kosova u Unesko.

Makedonija je u novembru prošle godine glasala za prijem samoproglašenog Kosova u Unesko, a Nikolić je danas Ivanova zamolio da idući put ta zemlja principijelno podrži Srbiju glasanjem protiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije