Ex -Yu

Nikolić Skotu: Amerika kriva za ovu nevolju

Nikolić Skotu: Amerika kriva za ovu nevolju
Nikolić Skotu: Amerika kriva za ovu nevolju

BEOGRAD - Razumijem da bezuslovno podržavate nešto na čije ste stvaranje direktno uticali. Sprovođenjem svoje volje, stvorili ste mnoge nevolje i nadam se da će sa novom administracijom takvo ponašanje da prestane.

Ovo je u razgovoru sa Kajlom Skotom, ambasadorom SAD u Beogradu, danas poručio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, dodajući da će uvijek govoriti otvoreno i štititi Ustav Srbije.

Njegov susret sa američkim diplomatom zakazan je tokom vikenda, odmah poslije incidenta sa vozom koji iz Beograda nije mogao da stigne do Kosovske Mitrovice i zbog koga je Priština, mimo svih dogovora, na sjever Kosmeta poslala specijalne policijske snage. Kako se ispostavilo, za to su kosovske vlasti imale podršku Amerike.

Na sastanku sa Skotom, Nikolić je ponašanje Prištine ocijenio kao "potpuno neprihvatljivo":

- Za njih je provokacija voz ukrašen srpskim obeležjima i na njega su krenuli bombama i dugim cevima, bez odobrenja Kfora. Niko ne postavlja pitanje da li je provokacija to što po teritoriji Kosova idu sa obeležjima velike Albanije i javno promovišu tu besmislenu ideju?

Oko slučaja sa vozom, Skot je ukazao "da nije riječ o transportu, već o saglasnosti oko ulaska i kretanja po Kosovu".

Poručivši da Srbija nikada neće priznati nezavisnost svoje pokrajine, bez obzira na pritisak velikih sila koje su se okupile oko promocije te nezavisnosti, Nikolić je naišao na saglasnost ambasadora Skota da dvije strane ne mogu da ubijede jedna drugu oko statusa Kosova.

Predsjednik Srbije je podsjetio i da prištinske vlasti nisu dopustile da on Božić provede na KiM, kao i da nije urađeno ništa na formiranju Zajednice srpskih opština.

Poslije sastanka na Andrićevom vijencu iz ambasade SAD saopštili su da je Skot prenio Nikoliću da svi u regionu treba da izbjegavaju "povišenu retoriku", pošto je stabilnost preduslov za napredak.

- Nastavljamo da podržavamo dijalog Beograda i Prištine i da ohrabrujemo Srbiju i Kosovo da traže mogućnosti sveobuhvatne normalizacije odnosa.

Odnose Beograda i Prištine komentarisao je danas i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je naveo da ga je poslije događaja sa vozom odmah pozvao srpski kolega Ivica Dačić:

- Analizirali smo šta se zapravo dogodilo. Snage kosovskih Albanaca ne treba da budu prisutne u oblastima na sjeveru Kosova koje su naseljene Srbima, a Evropa treba da uradi sve kako bi se ispunjavali ranije postignuti sporazumi o slobodi kretanja i da smiri situaciju. Vjerujem da su oba ova dogovora narušena.

Lavrov je ocijenio da se na Balkanu "napetost drastično povećava" i poručio da se nada da svi shvataju da se ne smije dozvoliti izbijanje oružanog sukoba:

- Zaoštravanje se stvara politikom onih koji svim balkanskim narodima nameću takozvane evropske vrijednosti u novom, savremenom, posthrišćanskom pakovanju.

TAČI "OPOMINjE"

Bezbjednosne snage Kosova (BSK) spremne su za svaki izazov "na čitavoj teritoriji Kosova - izjavio je predsjednik Kosova Hašim Tači. Poslije razgovara s komandantom BSK, generalom Rahmanom Ramom, Tači je izrazio zadovoljstvo osposobljenošću i planovima tih snaga koje su "pripremljene u skladu sa standardima NATO".

MOST ALIBI ZA NOVI UPAD?

Novi povod za destabilizaciju sjevera Kosmeta mogla bi da bude najava Prištine da će srušiti zid podignut u blizini glavnog mosta preko Ibra. Zimski uslovi, ali i sporenja oko izgleda zida doveli su do prekida radova na obnovi mosta koji je trebalo da se otvori za saobraćaj za dva dana.

Sada se strijepi da bi dolazak kosovskih komunalnih službi sa namjerom da sruše zid mogao da izazove proteste građana, što bi moglo da posluži kao "alibi" snagama ROSU da se ponovo pojave na sjeveru KiM.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije