Ex -Yu

Nikolić: Spremam predlog za KiM

Nikolić: Spremam predlog za KiM
Nikolić: Spremam predlog za KiM

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će Vladi Srbije predložiti stav o Kosovu i Metohiji i da će nacrt tog prijedloga prvo predstaviti premijeru Aleksandru Vučiću.

"To će biti predlog Vladi, jer ja po Ustavu nemam prava predlaganja Skupštini. Ja želim sa Vladom da delim sudbinu, jer ako situacija bude loša, uzalud je što predsednik dobro radi. Aleksandar Vučić i ja smo na vlast došli zajedno i zajedno ćemo sa vlasti i otići, ako ne bude dobro", rekao je Nikolić u intervju NIN-u.

"Ako ne postignemo jedinstvo, ja više ništa ne mogu da učinim za Kosovo, jer u mojim rukama nije ni spoljna ni unutrašnja politika. Ali, pošto sam pobedio na direktnim izborima, od mene se uvek očekuje da imam stav i spreman sam, kao i u slučaju prethodne platforme o Kosovu, da predložim inicijalni tekst i da mi Vlada kaže šta je za nju moguće, a šta nije, da dođemo do zajedničkog rešenja i da za to tražimo i podršku u međunarodnim krugovima", kaže Nikolić.

On smatra da završetak pregovora sa EU stoji nad Srbijom kao Damoklov mač nad glavom.

"Da li će uslovi biti priznavanje nezavisnosti KiM ili da se ponašamo kao da pored nas postoji nezavisna država koju nismo priznali? U mnogim organizacijama nas više i ne pitaju, Kosovo je član Međunarodnog olimpijskog komiteta, a ogroman je pritisak i na Savet Evrope i pod maskom zaštite ljudskih prava i demokratije takozvana država Kosovo može da postane član i te organizacije. Tim pre što Razvojna banka Saveta Evrope već sarađuje sa Prištinom", napominje Nikolić.

Po njemu, postavlje se pitanje trenutka izlaska sa tim rješenjem, jer za njega, kako napominje, bar u prvo vrijeme, sigurno neće biti podrške, posebno onih država koje su priznale nezavisnost KiM.

"To će biti velika borba, jer će to biti naš konačan ustupak, a za one koji su priznali Kosovo, to će biti oduzimanje nečega na šta je Priština apsolutno računala" rekao je predsjednik.

 Tim rješenjem, dodao je, niko neće biti zadovoljan.

On objašnjava da je Srbiji osnovni cilj članstvo u EU, ali da Unija "mora da pokaže da li iskreno sa nama pregovara, da li nas hoće ili ne".

"Ako zaista uslov za članstvo bude da priznamo nezavisnost KiM, to je znak da nas EU neće. Uz to, vrlo je teška i odluka o zajedničkoj spoljnoj politici EU i to su dve stvari na kojima je insistirao Johanes Han. O te dve stvari Vlada mora da ima jasan stav, je li spremna na to ili ne", napominje Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije