Ex -Yu

Nikolić: Srbija će uvijek biti oslonac Makedoniji

Nikolić: Srbija će uvijek biti oslonac Makedoniji
Nikolić: Srbija će uvijek biti oslonac Makedoniji

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je poslije susreta sa predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovom da nema stabilne Srbije bez stabilne Makedonije i da će Srbija uvijek biti oslonac Makedoniji.

Nikolić je odnose Srbije i Makedonije ocijenio kao veoma dobre, dodajući da su te dvije zemlje u periodu izazova pokazale da razgovorom mogu da spriječe i prevaziđu teškoće.

Na konferenciji za novinare u Beogradu Nikolić je rekao da je prenio Ivanovu da je prijem samoproglašenog Kosova u Unesko neprihvatljiv za Srbiju, jer je srpska baština na Kosovu i Metohiji neotuđiv dio bića srpskog naroda.

Nikolić je dodao da je zato zamolio Ivanova da Makedonija glasa protiv članstva samoproglašenog Kosova u Unesko.

"Rekao sam predsedniku da je paradoksalno da Albanci govore kako su manastiri njihovi, a te iste manastire KFOR i kosovska policija čuvaju i štite upravo od njih samih", naglasio je Nikolić.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, predsjednik Srbije rekao je preduslovi za to postoje prije svega u infrastrukturi, enegetici, trgovini i poljoprivredi.

Srbija i Makedonija imaju iskrene prijateljske odnose i nemaju otvorenih pitanja, izjavio je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov u Beogradu poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Ivanov je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Nikolićem istakao da pitanja u kojima ima razmimoilaženja između dvije zemlje ne ometaju razvoj odnosa i saradnju u drugim oblastima.

On je rekao da je u posjetu Beogradu stigao povodom 70 godina od dolaska Makedonaca u Vojvodinu i založio se za sklapanje međudržavnog ugovora koji bi omogućio da se bolje čuvaju obilježja istorijskih događaja koji povezuju dva naroda.

Ivanov je naglasio da je Srbija jedan od najvećih ekonomskih partnera Makedonije, sa obimom robne razmjene od oko 700 miliona evra.

U tom smislu Ivanov je pomenuo i projekat povezivanja Morave i Vardara i njihovo prerastanje u plovne rijeke, te povezivanje sa Egejskim morem preko Grčke, koja je za to, takođe, pokazala interes i povezivanje sa Dunavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije