Ex -Yu

Nikolić: Srbija ne želi da bira stranu

 Nikolić: Srbija ne želi da bira stranu
Nikolić: Srbija ne želi da bira stranu

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je stav Srbije o situaciji u Ukrajini poznat i da Srbija ne želi da bude u poziciji da mora da bira stranu, ali da će pokušati da pomogne da bi se pronašlo mirno rješenje.

"Srbija je posvećena saradnji u regionu. Sporadično se pojave problemi, ali oni ne narušavaju bitnije odnose između država", rekao je Nikolić na sastanku sa predsjednikom i ministrom spoljnih poslova švajcarske Konfederacije Didijeom Burkhalterom.

Nikolić je istakao da će Srbija ispuniti uslove za ulazak u Evropsku uniju, saopšteno je iz Pres službe predsjednika Srbije.

"Posebno nam je važno da država bude uređena na način koji predviđa evropsko zakonodavstvo, koje predstavlja najviši civilizacijski domet", rekao je Nikolić.

On je Burkhalteru rekao da je Beograd "svuda dobio podršku za pregovore sa Prištinom i da očekuje da će punopravno članstvo u EU doći lakše nego što su mnogi očekivali".

"Nama je velika čast da predsedavamo OEBS-om 2015. godine. Sada pratimo vaše poteze, jer su nam ciljevi zajednički", istakao je Nikolić.

Osvrćući se na tešku ekonomsku situaciju u Srbiji, on je rekao da svake godine nedostaje oko 10 odsto novca da bi budžet bio uravnotežen.

"Nismo spremni da prihvatimo smanjenje penzija, jer smo svesni da jedna penzija izdržava tri generacije. To će biti najveći izazov koji očekuje novu Vladu", naveo je Nikolić.

Burkhalter je poručio da je saradnja Srbije i Švajcarske "pravo blago", u protekle dvije godine posebno.

"Potrebno je da se poboljša sigurnost i nastave reforme, ali nakon napretka Srbije u svim segmentima sasvim sigurno biće više investicija iz Švajcarske. Regionalna saradnja i pomirenje u regionu su veoma važni. U to nećemo miješati, ali ako možemo da pomognemo, da saslušamo, tu smo", rekao je Burkhalter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije