Ex -Yu

Nikolić: Srbija neće priznati samoproglašeno Kosovo šta god joj nudili zauzvrat

Nikolić: Srbija neće priznati samoproglašeno Kosovo šta god joj nudili zauzvrat
Nikolić: Srbija neće priznati samoproglašeno Kosovo šta god joj nudili zauzvrat

BEOGRAD - Srbija nikada neće priznati samoproglašeno Kosovo, šta god da joj bude nuđeno zauzvrat i kakvim god pritiscima da bude izložena, istakao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

"Reč je o odbrani principa i o trajnoj naklonjenosti pravdi. Onaj ko se drži principa i ko se bori za pravdu, uvek je u pravu", rekao je Nikolić.

On kaže da je Srbija čvrsto opredijeljena za nastavak dijaloga Beograda i Prištine jer se rukovodi interesima regionalne stabilnosti i vizijom drugačijeg, pomirenju i demokratskim vrijednostima istinski posvećenog regiona.

"Međutim, da bi dijalog bio istinski svrsishodan, mora biti utemeljen na iskrenoj želji za rešavanjem problema na bazi kompromisa i nikako ne sme biti zloupotrebljavan kao platforma za nametanje interesa jedne strane, a pogotovo ne za nametanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", naglasio je Nikolić i dodao da je Srbija nesumnjivo posvećena rješavanju svih otvorenih pitanja putem dijaloga u statusno neutralnom okviru.

Prema njegovim riječima, primarni cilj Srbije bio je, jeste i biće - očuvati mir, stabilnost i ljudske živote, zbog čega je učinjeno sve da bi se smirile tenzije na Kosovu i Metohiji, koje su prijetile da eskaliraju.

"Poruka koju sa ovog mesta želim da pošaljem svim ekstremistima jeste da mirna rešenja nemaju alternativu. Problemi i otvorena pitanja moraju se rešavati dijalogom, a ne pretnjama i upotrebom sile", poručio je Nikolić.

On je izrazio očekivanje da međunarodna zajednica jedinstveno stane u odbranu stabilizacije situacije, ne samo na Kosovu i Metohiji, već i na zapadnom Balkanu i u tom smislu istakao da su veoma štetne izjave u vezi sa mogućim formiranjem takozvane vojske Kosova.

On kaže da je Srbija u okviru dijaloga konstruktivna i realna u prijedlozima i da je spremna na kompromise koji nisu laki, ali da takav pristup nije praćen istom takvom namjerom druge strane.

"Uskoro će se navršiti četiri godine od postizanja prvog Briselskog sporazuma. Ključni segment tog sporazuma, dogovorenog i potpisanog, odnosi se na formiranje Zajednice srpskih opština, koje, nažalost, još nije ni počelo. Predstavnici Prištine sve otvorenije poručuju da njih ova zajednica i ne zanima i da se neće držati dogovora, čiji je garant EU", kaže Nikolić.

Ističući da ne može biti istinskog pomirenja bez procesuiranja svih zločina, Nikolić je rekao da je to obaveza prema porodicama koje imaju pravo da saznaju istinu o sudbini svojih najbližih.

"Srbija nikad nije osporavala potrebu da odgovaraju svi koji su počinili ratne zločine, bez obzira na etničku pripadnost", naveo je Nikolić.

Govoreći o zahtjevu Srbije da Francuska izruči Ramuša Haradinaja, osumnjičenog za najteže ratne zločine, Nikolić je istakao da "taj nečovek, jedan od komandanata terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, u nastojanju da izbegne zadovoljenje pravde, ne preza da i danas, pred očima Evrope i sveta, otvoreno preti novim ratom, govoreći da će Srbija proći kao 1999. godine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije