Ex -Yu

Nikolić: Srbija više nikada neće ratovati s Hrvatskom

Nikolić: Srbija više nikada neće ratovati s Hrvatskom
Nikolić: Srbija više nikada neće ratovati s Hrvatskom

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da Srbija više nikada neće ratovati sa Hrvatskom, jer bi to značilo ratovanje sa NATO-om, te istakao da Zagreb ne može da spriječi Srbiju da postane članica Evropske unije.

"NATO je jači od nas, a mi ne želimo da ugrozimo živote naših ljudi", rekao je Nikolić za rusku televiziju "Russia Today", dodajući da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom i da nema razloga za svađu sa tom zemljom.

Prema njegovim riječima, ako Srbija postigne dogovor sa ključnim članicama EU-a, nijedna od malih zemalja neće moći da zaustavi njen proces integracija ili da ide protiv EU.

"Ako se Hrvatska bude ponašala razumno, imaćemo dobre odnose, a ako ne, imaćemo zahladnele odnose", kaže Nikolić.

Govoreći o pitanju izbjeglica i migranata, Nikolić je istakao da će Srbija prihvatati migrante i brinuti se o njima i neće dizati ograde, sve dok su granice EU-a otvorene.

On je dodao da Srbija samo želi da je Unija obavijesti o njenom planu za migrante, ako ga bude imala.

"Samo treba da znamo koliko dugo će još primati migrante i kada će sa tim prestati, tako da bi i mi prestali da ih primamo. Nećemo dizati zidove i ograde. Ali, postavlja se pitanje šta će Srbija da radi ako u zemlji 20.000 ili 30.000 migranata bude živelo godinu ili dve", rekao je Nikolić.

On smatra da se EU ne bori sa tim problemom, da članice nemaju zajedničku politiku o tom pitanju, kao ni po pitanju priznanja Kosova.

Srbija želi u EU, ali ne u NATO

Što se tiče spoljne politike, Nikolić je rekao da Srbija, u vrijeme napetih odnosa Rusije i NATO-a, ne bira stranu i to je čini jedinstvenom, te ponovio da Srbija želi u EU, ali ne u NATO.

Za odnose Beograda i Prištine Nikolić je rekao da su trenutno na najnižoj tački, jer, kako tvrdi, prištinske vlasti pokušavaju da uzmu imovinu Srbije na Kosovu.

"Mogli bismo o tome postići sporazum ili bi se to moglo završiti veoma loše, spremni smo za svaki ishod", naveo je Nikolić.

On je rekao da Srbija ima veliki problem sa Kosovom, koji utiče i na njen odnos sa Evropskom unijom.

"EU zna da nikada nećemo priznati Kosovo kao nezavisnu državu, ali Evropski parlament, koji odlučuje o našem pristupu, stalno govori da nam neće dozvoliti da postanemo član ako ne usvojimo neke pravno obavezujuće bilateralne sporazume", rekao je Nikolić.

Govoreći o ratu između Zapada i Rusije Nikolić kaže da je on nemoguć i da u tom ratu ne bi bilo pobednika, te da bi u tom Slučaju Srbija nestala.

"Ako do njega ipak dođe, ne pitajte me na kojoj strani ćemo biti, bićemo slomljeni u svakom slučaju — Srbija će nestati“, rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije