Ex -Yu

Nikolić i Pahor o podršci Slovenije na putu Srbije ka EU

Nikolić i Pahor o podršci Slovenije na putu Srbije ka EU
Nikolić i Pahor o podršci Slovenije na putu Srbije ka EU

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić boravak u Sarajevu, povodom održavanja Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope i procesa "Brdo-Brioni", započeo je bilateralnim susretom sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom.

Predsjednici Srbije i Slovenije razgovarali su u hotelu "Evropa" o regionalnoj i bilateralnoj saradnji.

Kako je saopštila Pres služba predsjednika Srbije, Nikolić i Pahor su razgovarali o nastavku izvanrednih bilateralnih odnosa i daljem unapređenju ekonomske saradnje dvije zemlje.

Dio razgovora bio je posvećen predstojećem susretu "Brdo-Brioni procesa" koji okuplja lidere zemalja u regionu. Tokom sastanka detaljno je razmatrana i aktuelna situacija u regionu.

Nikolić je istakao je da je saradnja između dvije zemlje izuzetno dobra i podvukao da je Slovenija važan spoljnotrgovinski partner Srbije.

"Spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje premašila je milijardu evra godišnje", napomenuo je Nikolić, i dodao da bi Srbija i Slovenija trebalo zajedinički da istupaju na trećim tržištima i da realizuju zajedničke projekte u različitim oblastima.

Pahor je istakao da će ta zemlja nastaviti da pruža podršku Srbiji na putu ka EU i dodao da je Slovenija spremna da pomogne prilikom usklađivanja zakonske regulative i propisa tokom procesa pridruživanja.

Predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću ovo je prva posjeta Sarajevu od kada je izabran na tu funkciju.

On je trebalo da posjeti Sarajevo u martu ove godine, što bi bila i njegova prva zvanična i bilateralna posjeta BiH, međutim, otkazana je jer je u međuvremenu u Švajcarskoj po potjernici iz Srbije uhapšen ratni komandant Armije BiH Naser Orić.

On će bi trebalo zajedno sa kolegama iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Kosova i članovima Predsedništva BiH, da govori na predsjedničkom panelu Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

Samit 100 biznis lidera je inicijativa koju su 2011. pokrenuli Srpska asocijacija menadžera, Hrvatsko udruženje poslodavaca i Udruženje menadžera Slovenije, a ubrzo joj je podršku pružila i Atlas Fondacija iz Crne Gore.

Cilj skupa jeste uključivanje poslovnih lidera u dijalog i panel diskusije kojim će pokušati da oblikuju novu viziju poboljšanja poslovanja i kvaliteta život u regionu.

Ovogodišnji Samit se održava pod motom "Dogovor za novo doba", i, kao i svake godine od kada je počeo da se organizuje, održaće se zajedno sa "Brdo-Brioni" procesom, koji okuplja političke lider jugoistočne i centralne Evrope.

Šefovi država regiona razgovaraće o aktuelnoj situaciji u jugoistočnoj Evropi.

Predsjednici regiona u nedjelju će održati sastanak u okviru "Brdo-Brioni" procesa, nakon kojeg će rezultate razgovora iznijeti na konferenciji za štampu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije