Ex -Yu

Nikoliću priznanje Evropske akademije nauka i umjetnosti

Nikoliću priznanje Evropske akademije nauka i umjetnosti
Nikoliću priznanje Evropske akademije nauka i umjetnosti

BEČ - Evropska akademija nauka i umjetnosti će sutra u Salcburgu, povodom 25. godina postojanja, primiti predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u krug protektora, navedeno je u saopštenju Akademije.

Tradicionalni plenum Akademije, kojem će prisustvovati visoki predstavnici iz politike, nauke, crkve, ekonomije i društva, biće svojevrsan mali samit, pošto će na svečanosti, kako je najavljeno u Beču, učestvovati i predsjednik Austrije Hajnc Fišer i Makedonije Ðorđe Ivanov.

Titula protektora je počasna, a Nikolić će, zapravo biti pokrovitelj članovima Akademije u Srbiji, kojih ima puno, rečeno je u toj instituciji.

Kako su istakli u Akademiji, dobrodošla je i Nikolićeva politička podrška.

Evropsku akademiju nauka i umjetnosti osnovali su 1990. godine bečki nadbiskup kardinal Franc Kenig, politikolog Nikolaus Lobkovic i hirurg Feliks Unger, sa ciljem interdisciplinarne razmjena i podsticanje evropske saradnje.

Akademija, koja se finansira iz javnih sredstava i donacija, ima oko 1.500 članova.

Na svečanom plenumu, koji se svake godine održava u Salcburgu, primaju se novi članovi i proglašavaju protektori.

Prije Nikolića za protektore su proglašeni i Fišer i Ivanov, bivši predsjednici Grčke i Hrvatske, Karolos Papuljas i Ivo Josipović i drugi.

Akademija, sa sjedištem u Salcburgu, organizovana je u više oblasti, između ostalih društvene nauke, medicina, prirodne nauke, umjetnost i svjetska religija.

Svake godine Akademija dodeljuje i nagradu za toleranciju, koja će, u junu u Beču, biti uručena Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Očekuje se da će Nikolić iskoristiti priliku i za bilateralne razgovore sa svojim austrijskim i makedonskim kolegom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije