Ex -Yu

Niz zamki Hrvatske na putu ka EU

Niz zamki Hrvatske na putu ka EU
Niz zamki Hrvatske na putu ka EU

BEOGRAD - Zahtjev Hrvatske da Evropski parlament usvoji deklaraciju o Vojislavu Šešelju najava je daljih uslovljavanja i Beograd treba da se pripremi da će narednu rezoluciju tog parlamenta o napretku Srbije pratiti niz zamki, pišu "Večernje novosti".

Rezolucije Evropskog parlamenta o Šešelju, čije su usvajanje po hitnom postupku tražili hrvatski poslanici, nije uperena protiv Srbije niti će uticati na njene integracije, ali Beograd treba da se pripremi za nove klipove u točkovima na svom putu ka EU koji se uveliko najavljuju iz Zagreba.

Prema saznanjima "Novosti", nije isključeno da će hrvatski članovi Evropskog parlamenta dostaviti niz aneksa na rezoluciju o napretku Srbije, koju priprema izvjestilac Dejvid Mekalister i trebalo bi da bude usvojena prvih mjeseci naredne godine.

Dokument o Šešelju nije prva "strijela" koju su Hrvati "odapele" iz Strazbura, jer su njihovi poslanici u septembru već istakli zahtjev zaštite prava Hrvata u Srbiji.

Iako Evropski parlament nema težinu kakvu imaju zakonodavna tijela EU, ocjene koje donese nisu obavezujuće, ali nisu ni bez političkog uticaja.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić rekao je ranije da bi oni koji predlažu deklaraciju Evropskom parlamentu zbog puštanja na slobodu Šešešlja, umjesto protiv Srbije, to trebalo da učine protiv Haškog tribunala.

Poslanici u Hrvatskom saboru zatražili su na posljednjem zasjedanju da pred Srbiju bude stavljeno niz neriješenih pitanja, poput granica, kao preduslov za ulazak u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije