Ex -Yu

Njemačka: Uputstvo za ponašanje tokom karnevala izdano i na hrvatskom

Njemačka: Uputstvo za ponašanje tokom karnevala izdano i na hrvatskom
Njemačka: Uputstvo za ponašanje tokom karnevala izdano i na hrvatskom

BERLIN, ZAGREB - Organizatori tradicionalnog karnevala u Menhengladbahu izdali su brošuru u kojoj je pojašnjeno kako se treba ponašati i što je zabranjeno tokom trajanja manifestacije, piše njemački portal RP-online.de.

To je još jedna u nizu mjera kako bi se spriječili eventualni ispadi poput onoga koji su se dogodili u Kelnu u novogodišnjoj noći i koji, između ostalog, objašnjavaju da se grljenje i poljupci ne smije smatrati otvoreno seksualnim ponašanjem.

Ali uz one na njemačkom, engleskom, francuskom, ruskom, turskom i arapskom jeziku, na brošurama su i upute na hrvatskom jeziku, radi čega je reagovao hrvatski ambasador u Njemačkoj Ranko Vilović.

Kako je obrazložio, Hrvati su jedan od najbolje integrisanih naroda u njemačkoj i nema potrebe da ih se posebno upozorava kako bi se trebali ponašati, te je zatražio od organizatora karnevala da povuče sporne letke.

No vođa udruženja udruge koja je organizator festivala, Bernd Gote, pojasnio je kako ne misli reagovati na Vilovićeve zahtjeve te da je hrvatski uvršten na brošuru jer je to jezik rasprostranjen na Balkanu. Naglasio je i kako je na letku takođe i turski jezik, iako u ondje nema izbjeglica iz Turske.

(N.N./Jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije