Ex -Yu

Njemačka štampa: Brnabić - rafinirani šahovski potez Vučića

Njemačka štampa: Brnabić - rafinirani šahovski potez Vučića
Foto: Tanjug | Njemačka štampa: Brnabić - rafinirani šahovski potez Vučića

BEOGRAD - Izbor Ane Brnabić za novog mandatara vlade Srbije rafiniran je šahovski potez srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, jer je ona stručna, međunarodno dobro "umrežena", uzdignuta iznad "stranačke močvare" i - apsolutno lojalna Vučiću, piše danas štampa na njemačkom jeziku.

"Beograđanka, koja tečno govori engleski i ruski, i ima diplomu britanskog univerziteta u Halu, nema političku moć u rukama", konstatuje list "Handelsblat" i ocjenjuje da to ostavlja prostor predsjedniku Srbije za uticaj na vladu.

Švajcarski dnevnik Neue zurcher zeitung takođe ističe da Brnabić "nema moć u kući", te da je zavisna, jer ju je "postavio Vučić, i on u svakom trenutku može da je smijeni".

Ipak, smatra list, ona ima "unutrašnju nezavisnost" i, ukoliko situacija za nju postane neprihvatljiva, u svakom trenutku može da podnese ostavku.

Neue zurcher zeitung  navodi da je Brnabić zasad "neispisan list", jer je tek u avgustu postavljena na čelo Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, od kada je radila na digitalizaciji i povećanju efikasnosti državne administracije.

Prvi uspjesi su bili vidljivi, navodi Neue zurcher zeitung, ali smatra da je Brnabić imala premalo vremena da dokaže sebe i svoju probojnost, dok ju je njena bliskost sa IT sektorom podstakla da se uspješno založi za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u školama.

Autor teksta postavlja pitanje da li je Ana Brnabić "Vučićeva marioneta" i smatra da je to moguće, "ali ne mora obavezno biti tako", jer, "za razliku od svog slabijeg protivkandidata, ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, ona nije kompromitovana i nema čime da bude ucijenjena".

List dalje piše da su gejevi i lezbejke u Srbiji uzdržano reagovali na imenovanje i da je Brnabić još kada je ušla u vladu rekla da ne vidi sebe kao gej-ministarku i da pitanje istopolnog braka ne spada u njen resor.

"Ona poznaje važeća pravila i poštuje tabue. Ipak, ona svojom ličnošću pomaže da se promijeni predstava prema kojoj šef vlade mora biti muškarac, a ako je žena, onda bar majka, a ako je homoseksualna, onda samo u tajnosti. Za spoljno djelovanje Srbije, bar na Zapadu, ona predstavlja dobitak", piše Neue zurcher zeitung .

List Neues Deutschland piše da se Vučić, i pored otpora Srpske pravoslavne crkve, pa i unutar svoje stranke, svjesno odlučio za proevropsku, politički neiskusnu, ali uspješnu ministarku.

Prema tom listu, ona važi za stručnu, međunarodno dobro umreženu, uzdignutu iznad beogradske "stranačke močvare" - i apsolutno lojalnu Vučiću", a list navodi i da je ona zahvalila predsjedniku za "ogromno povjerenje i rekla da joj je čast da služi svojoj zemlji."

List navodi da je ona, kao ekspert za državnu upravu i lokalnu samoupravu, studirala u SAD i Velikoj Britaniji, a počela karijeru još prije nego što je prešla u politiku.

Neues Deutschland podseća da je bila rukovodilac projekata organizacije za razvoju pomoć USAID i direktorka jedne firme za elektrane na vetar u SAD, te da je raniji poslodavci hvale kao kompetentnu u timskom radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije