Ex -Yu

"Njemačka uzdržana o inicijativi razmjene teritorije Srbije i KiM"

"Njemačka uzdržana o inicijativi razmjene teritorije Srbije i KiM"
Foto: Tanjug | "Njemačka uzdržana o inicijativi razmjene teritorije Srbije i KiM"

BEOGRAD - Njemačka je uzdržana o pitanju inicijative za razmjenu teritorija kao rješenja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ali, ako bi to bio dio jednog paketa za rješenje, o tome treba diskutovati, izjavio je predsjedavajući Odbora njemačkog Bundestaga za evropske poslove Ginter Krihbaum.

Njemački zvaničnik rekao je novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je čuo za taj prijedlog i napomenuo da je Njemačka uzdržanija o tom pitanju od Francuske, SAD, ali i Evropske komisije.

Krihbaum je rekao da "takva inicijativa može biti samo dio jednog paketa", te da, ako ona može da bude rješenje, onda o njoj treba diskutovati, ali da je to više u nadležnosti Evropske komisije, prenijeli su beogradski mediji.

"Ne mogu da govorim u ime njemačke Vlade, jer predstavljam Bundestag, ali mogu reći da postoji strah kod nas da se takvo rješenje može negativno odraziti na druge regione", istakao je Krihbaum.

On je ukazao i na moguće posljedice po druge zemlje regiona, navodeći kao primjer Makedoniju u kojoj značajan dio stanovništva čine Albanci.

Krihbaum je naglasio da u pronalaženju rješenja i Priština ima određenu odgovornost.

"Želimo da napredujemo u pristupnom procesu i mislim da i od Prištine treba da bude više učinjeno", rekao je Krihbaum.

On je naveo da će Njemačka iskoristiti svoj uticaj jer je veoma zainteresovana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ali i u cijelom regionu, pošto, i pored ohrabrujućih primera, postoji još potreba za daljim razvojem.

Krihbaum je istakao da Srbija ima ključnu ulogu u regionu i svjesna je te odgovornosti.

Odgovarajući na pitanje o novim carinama koje je Priština uvela na srpsku robu, Krihbaum je istakao da takve mjere nikada nisu dobre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije