Ex -Yu

Novi Sad obilježio dan oslobođenja

Novi Sad obilježio dan oslobođenja
Novi Sad obilježio dan oslobođenja

Novi Sad obeilježio je Dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu svečanim defileom Vojske Srbije, koja je na Dunavskom keju predstavila novo naoružanje i vojnu opremu. U paradi je učestvovalo 700 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da se Srbija danas, kao i mnogo puta u svojoj istoriji, opet bori za principe pravde u međunarodnom pravu i poretku i iste standarde za sve.

Na početku svečanosti predsjednik pokrajinske Vlade Igor Mirović rekao je da je Dan oslobođenja izuzetan dan i da "jasna misija (vojske) uvijek opstaje, misija rodoljublja i zakletve - biti spreman da u borbi dam i svoj život".

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poželio je dobrodošlicu svima u Novi Sad koji je Grad-heroj i buduća Evropska prijestonica kulture.

On je rekao da su u temelje tog grada "ugrađene hiljade života da bi se danas živjelo slobodno" i da Novi Sad neće zaboraviti te žrtve i neće odustati od temeljni vrijednosti antifašizma.

"Srećan ti Novi Sade dan osvajanja slobode. Živjela Srbija!", istakao je Vučević.

Komandant Novosadskog garnizona brigadni general Željko Petrović rekao je da su Novosađani i njihovi gosti bili u prilici da vide prikaz djela operativnih sposobnosti Vojske Srbije, a da su u motorizovanom ešalonu prikazana ili nova ili modernizovana sredstva.

Najveće interesovanje kod posmatrača izazvali: oklopno vozilo točkaš "lazar", artiljerijski sistem "nora", raketni sistem "alas" i druga oprema. "Nora" se, kako je rečeno RTS-u, izvozi u jugoistočnu i južnu Aziju, Afriku i Bliski istok.

Svečanost je završna skokom deset padobranaca iz helikoptera VS koji su se prizemljili na popularnoj plaži na Dunavu "Oficirac".

Brojni posjetioci su mogli da vide i taktičko tehničku vježbu riječne flotile u kojoj je prikazano razminiravanje djela toka Dunava kao i vježbu vodenog desanta i onesposobljavanja terorista koji su oteli civilni brod.

Svečanom defileu Vojske Srbije prisustvovali su predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, ministri, predstavnici pokrajinske i gradske vlasti Novog Sada, kao i gosti iz inostranstva.

U prikazu operativnih sposobnosti učestvovalo je 700 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, među kojima su bili pripadnici Specijalne brigade, Riječne flotile, RV i PVO, Garde i drugih jedinica Vojske Srbije. Na svečanosti je prikazano 40 sredstava, a 32 u motorizovanom ešalonu. U prikazu je učestvovalo i 20 plovnih objekata Rečne flotile i 20 vazduhoplova RV i PVO Vojske Srbije.

(NN/rts.rs)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije