Ex -Yu

Novi komandant KFOR-a: Spremni smo da intervenišemo

Novi komandant KFOR-a: Spremni smo da intervenišemo
Foto: Ilustracija | Novi komandant KFOR-a: Spremni smo da intervenišemo

PRIŠTINA - Novoimenovani komandant misije KFOR italijanski general Lorenco D''Adario rekao je danas za "Pobjedu" da je odluka o transformaciji kosovskih snaga bezbjednosti u vojsku donijeta u pogrešno vrijeme te dodao da je KFOR spreman da interveniše na Kosovu ako stabilnost bude ugrožena.

Kako je istakao, Sjevernoatlantski savez će sada morati da preispita nivo angažovanja NATO sa kosovskim snagama bezbjednosti.

"Ono što je izvjesno, NATO preko misije KFOR ostaje posvećen osiguranju bezbjednog okruženja na Kosovu, ali i stabilnosti Zapadnog Balkana", naglasio je on, prenio je sajt "CDM".

D''Adario je naglasio da se KFOR ne bavi politikom, ali je naveo da želi da ponovi stav generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji je kazao da je "tranzicija kosovskih bezbjednosnih snaga u principu stvar o kojoj treba da odluči Kosovo, ali jasno smo kazali da ova odluka dolazi u pogrešno vrijeme".

"Prisustvo KFOR-a na Kosovu u skladu je sa Rezolucijom 12 44 Savjeta bezbjednosti UN. Što znači da ćemo nastaviti da obezbjeđujemo sigurnost i bezbjednost svih ljudi na Kosovu i bićemo spremni da intervenišemo kad god bude dovedena u pitanje stabilnost ovog područja", zaključio je D''Adario.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije