Ex -Yu

Novi požar na Korčuli: Vodenim bombama spasili kuće

Novi požar na Korčuli: Vodenim bombama spasili kuće
Novi požar na Korčuli: Vodenim bombama spasili kuće

Kratko je trajalo vatreno primirje na Korčuli: Samo par dana nakon što su vatrogasci ugasili požar koji je poharao Korčulu, kanaderi su se vratili nad Brnu gdje vatra ponovo zaprijetila kućama.

Prve informacije s terena govore da se vatra ponovo rasplamsala na požarištu koje su vatrogasci već gasili u posljednjem požaru.

"Kanader je pozvan jer je vatra opet planula nedaleko kuća, ali na terenu su lokalne vatrogasne snage i situacija je pod kontrolom. Požar kod Stona u međuvremenu je ugašen", saznaje se od portparola Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije Gorana Cvjetinovića.

Srećom, posada protupožarnog aviona Airtractora AT-802 je tokom izviđanja priobalja uočila požar dok je još bio u začetku, upravo kada se velikom brzinom počeo se širiti prema kućama. Zahvaljujući brzoj akciji posade požar za manje od 10 minuta lokaliziran, doznaje se iz MORH-a.

„Požar se širio prema kućama, odmah smo ispustili vodenu bombu iz Airtactora i hitno pozvali dva Canadaira koji su se nalazili u gašenju na Pelješcu i koji su došli za 7 minuta te počeli odmah djelovati tako da je širenje požara zaustavljeno, a kuće su spašene. Ovdje je bila ključna dobra procjena i brza reakcija, gašenje je otežano zbog dima i dalekovoda iz kojih je nakon našeg traženja isključena struja pa je saradnja i koordinacija na svim područjima bila izuzetna“, rekao je Smajo tok brze reakcije letačkih protupožarnih posada.

Drugi Airtractor AT-802 takođe je na izviđanju uočio požar na području Marčana u Istarskoj županiji te odmah zatražio dolazak još jednog Airtractora, te se na  na ovom požarištu trenutno nalaze dva Airtactora.

Od ostalih aktivnosti vazdušnih snaga, jedan helikopter Mi-8 MTV sudjelovao je u prevozu smjene zemaljskih vatrogasaca iz vojarne u Divuljama  do Pelješca i nazad.

U nepunih šest dana u požarima je na Pelješcu izgorilo više od 3500 hektara površine, dio jedne vinarije, brojni vinogradi i maslinici, kao i brojne životinje. U gašenju vatrene stihije na tom su poluostrvu od ponedjeljka naveče do konca vikenda sudjelovale vatrogasne snage iz cijele Hrvatske.

Stožer za zaštitu i spasavanje dubrovačko-neretvanske županije ostaje u pripravnosti.

(Index)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije