Ex -Yu

Novosti: Hrvati traže Srbiji 32, a dužni 40 milijardi evra

Novosti: Hrvati traže Srbiji 32, a dužni 40 milijardi evra
Foto: Arhivska fotografija | Novosti: Hrvati traže Srbiji 32, a dužni 40 milijardi evra

BEOGRAD - Dok vlada u Zagrebu ne odustaje od toga da tokom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića potegne pitanje ratne odštete, direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac kaže da bi Srbija od Hrvatske mogla da zatraži ratnu odštetu od oko 35 do 40 milijardi evra, pišu "Novosti".

Kako podsjećaju Novosti, tema ratne odštete u Hrvatskoj se dosad otvarala u nekoliko navrata, ali uvijek od strane krajnjih desničara koji su tvrdili da Srbija treba da plati 32 milijarde evra Hrvatskoj.

Dodaju i da je osuđeni ratni zločinac Slobodan Praljak, koji se nedavno ubio u haškoj sudnici, objavio brošuru "Procjena ratnih šteta u Hrvatskoj" i izračunao da bi ratna odšteta trebalo da iznosi 40 milijardi dolara.

U Zagrebu, međutim, nikada nije rješavana "jednačina" kolika je šteta koju su pretrpjeli Srbi koji su iz Hrvatske protjerani, ukazuju "Novosti".

Po kalkulaciji koja je izvedena u Beogradu, kako za "Novosti" kaže Štrbac, Srbija bi od Hrvatske mogla da zatraži ratnu odštetu od oko 35 do 40 milijardi evra.

U tu sumu, dodaje list, uračunata je šteta nanesena privatnoj imovini 400.000 proteranih Srba iz Hrvatske, uključujući mehanizaciju koju su imala seoska domaćinstva, vinograde, voćnjake...

Samo tri milijarde evra je procijenjeno da vrijedi 50.000 stanova Srba, a tu su i penzije koje im Hrvatska duguje, kulturno blago SPC, imovna preduzeća, dodaju "Novosti".

"Kao članice EU, Hrvatska je u poziciji da nas ucjenjuje i sasvim je moguće da će reći: ili nam isplatite ovu sumu ili nećemo dati saglasnost za vaše učlanjenje u Uniju. Ali, ako takav nastup ne spriječe moćnije članice EU koje imaju uticaja na Zagreb, odgovor Srbije može da glasi: ''Hvala lijepo i Evropo, laku noć", upozorava Štrbac.

Naime, podsjećaju "Novosti", dok predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja će biti domaćin Vučiću u Zagrbu 12. i 13. februara, ne pominje da će tema njihovih razgovora biti pitanje ratne odštete, hrvatski premijer Andrej Plenković i njegovi ministri od toga ne odustaju.

Plenković je podsjetio na član 7. Sporazuma o normalizaciji potpisanog 23.8. 1996. u Beogadu, u kom se govori da će u roku od šest mjeseci potpisati sporazum za naknadu za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu.

Kako je rekao, taj sporazum nikad nije potpisan jer su razgovori bili prekinuti.

Međutim, kako navode "Novosti" da bi Zagreb uopšte bio u prilici da traži ratnu odštetu, za to prvo neki sud mora da utvrdi da postoji povreda konkretne odredbe međunarodnog prava, za šta kao posljedica slijedi naknada štete.

Kako je Međunarodni sud pravde već odlučivao po tužbi Hrvatske protiv Srbije, i odbacio ju je, njihov cilj ostaće nedostižan, navodi list.

Arbitraža bi mogla da bude druga opcija, ali za nju mora da postoji i saglasnost Beograda, zaključuju "Novosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije