Ex -Yu

Obezbijeđeno 2,5 miliona evra za oboljele

Obezbijeđeno 2,5 miliona evra za oboljele
Obezbijeđeno 2,5 miliona evra za oboljele

BEOGRAD- Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je država za liječenje oboljelih od rijetkih bolesti u ovoj godini obezbijedila 300 miliona dinara /oko 2,5 miliona evra/ i da će nastaviti da obezbjeđuje sva neophodna sredstva za njihovo liječenje.

On je na skupu posvećenom Međunarodnom danu rijetkih bolesti, koji se obilježava 28. februara, podsjetio da je u toku izrada nacionalne strategije za rijetke bolesti i akcionog plana kojim će biti definisano koji organ, odnosno ustanova će biti zadužen za svaku od njih, prenose beogradski mediji.

"Biće definisane sve aktivnosti, osnivanje nacionalnih referentnih centara za pojedine retke bolesti, izrada registra retkih bolesti, kao i prioriteti u njihovom lečenju", rekao je Lončar i dodao da je cilj uključivanje što više udruženja oboljelih u te aktivnosti jer je njihova podrška neophodna.

On je naveo da je država već učinila neke korake kako bi olakšala liječenje oboljelih i podsjetio da je krajem prošle godine donesen Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidenciji, zatim "Zojin zakon", te osnovan Fond za liječenje djece u inostranstvu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije