Ex -Yu

Obilježavanje 51 godine od razornog zemljotresa

Obilježavanje 51 godine od razornog zemljotresa
Obilježavanje 51 godine od razornog zemljotresa

SKOPLJE - Skoplje obilježava 51 godinu od razornog zemljotresa u kojem je poginulo 1.070 osoba, više od 4.000 bilo je povrijeđeno, oko 200.000 ostalo je bez krova na glavom, 28.000 domova bilo je oštećeno, a više od 15.000 stanova srušeno.

Na današnji dan 1963. godine u 5.17 časova zemljotres jačine 6,9 stepeni po Rihterovoj skali sravnio je makedonsku prijestonicu sa zemljom i ostavio grad bez svih veza sa svijetom.

Zahvaljujući svjetskoj solidarnosti, odnosno pomoći 78 država, Skoplje je obnovljeno.

U istorijskoj obnovi zapisano je da je kao znak podrške Skoplju, Pablo Pikaso dinirao jedno svoje djelo namijenjeno tada planiranom novom Muzeju savremene umjetnosti.

Povodom 51 godine od katastrofalnog zemljotresa, delegacija makedonskog Sobranja, predvođena potpredsjednikom Antiniom Milošoskim, položiće cvijeće kod Spomenika žrtvama razornog zemljotresa, a delegacija grada Skoplja na Gradskom groblju u Butelu.

U Skoplju će, u organizaciji Crvenog krsta, biti održana tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Skoplje i cijeli region oko Vardara nalaze se u visokoj zoni seizmološke aktivnosti. Prije zemljotresa 1963. godine, makedonska prijestonica u potpunosti je razarana 518. i 1555. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije