Ex -Yu

Obilježeno oslobođenje Beograda

 Obilježeno oslobođenje Beograda
Obilježeno oslobođenje Beograda

BEOGRAD - Državna ceremonija povodom obilježavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, odavanjem počasti partizanskim jedinicama i Crvenoj armiji održana je danas na Groblju oslobodilaca Beograda.

Uz državne i vojne počasti i reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije vijence su na spomen obilježje položili i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Vulin je u izjavi novinarima naveo da danas slavimo slobodu ali i istoriju koja se ne može politizovani i mijenjati, dok je Mali najavio da će Beograd i ubuduće na dostojan način odavati počast oslobodiocima.

"Prosta je istorijska istina da je Beograd oslobođen od strane Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije u sadejstvu sa Crvenom armijom", rekao je on.

Vulin je naglasio i da je to nešto "što se ne smije i ne može politizovati", istakavši da sve što je bilo poslije možemo ocijeniti "na ovaj ili onaj način".

Prema njegovim riječima, prosta i jednostavna istorijska činjenica da je sloboda došla od strane Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije "nije i ne može biti predmet poltike".

Vulin je naveo i da isto tako "ne može biti predmet politike da je u Beogradu za te četiri godine ubijeno više od 60.000 ljudi i da su to neki naši sunarodnici sasvim mirno mi bez protesta posmatrali".

"Danas slavimo slobodu ali slavimo i istinu - istorija se može tumačiti ali se ne može mijenjati", rekao je Vulin dok je Mali najavio da će grad Beograd i ubuduće dostojno obilježavati Dan oslobođenja u Dugom svjetskom ratu.

Gradonačelnik Beograda je naveo i da se polaganjem vijenaca završava proslava oslobađanje Beograda u Drugom svetskom ratu.

"Mislim da smo na dostojan način obilježili veliki jubilej u istoriji našeg grada i naše zemlje", rekao je Mali, podsjetivši da je u proteklih deset dana u Beogradu organizovan veliki broj programa - izložbi, raznih manifestacija...

Prema njegovim riječima, tu spadaju i svečana akdemija u Centru "Sava" i "fenomenalna vojna parada" na prostoru između Palate Srbije i Dunava.

"Mislim da smo na pravi način odali počat svima onima koji su svoje živote dali za oslobođenje grada Beograda i svim tim junacima herojima, veteranima na pravi način pokazali da su zaslužni građani naše zemlje", rekao je on.

Mali je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je grad Beograd to uradio "nakon decenija tokom kojih se taj događaj nije na pravi način obilježavao".

Prema njegovim riječima, grad Beograd preuzima obavezu da i u budućnosti na pravi način obilježava Dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Počast oslobodiocima Beograda odali su i brojni garđani, neki pristigli i iz Slovenije, veterani, predstavnici udruženaj koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova i predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana.

Uz pripadnike SUBNOR-a Srbije i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije počast oslobodiocima Beograda odao je i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, general armije Valerij Gerasimov.

Nekih od okupljenih nosili su jugoslovenske zastave sa zvijedom petokrakom, transparente sa natpisom "Smrt fašizmu-sloboda narodu" , "Protiv rehabilitacije Draže Mihailovića".

Poslije višednevnih krvavih i teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti svojim sovjetskim saveznicima, oslobodili su 20. oktobra 1944. glavni grad Srbije i Jugoslavije.

Time je okončana četvorogodišnji period njegove okupacije tokom kojeg je stradao veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpio devastaciju izuzetno velikog obima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije