Ex -Yu

Odbijena žalba Olivera Ivanovića, ostaje u pritvoru

Odbijena žalba Olivera Ivanovića, ostaje u pritvoru
Odbijena žalba Olivera Ivanovića, ostaje u pritvoru

BEOGRAD - Apelaciono vijeće na Kosovu odbilo je žalbu branioca optuženog Olivera Ivanovića na odluku o produženju pritvora do oktobra, saopšteno je danas iz Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" (SDP).

Iz Građanske inicijative SDP, čiji je Ivanović lider, ocjenjuju da je odluka skandalozna, jer predstavlja nastavak "demonstracije pravnog nasilja EULEKS-a" i šalje nedvosmislenu poruku svima na Kosovu i Metohiji da vladavina prava ne postoji, posebno kada je riječ o pravima Srba.

"Ipak, nismo iznenađeni ovakvom odlukom, jer je cijeli politicki proces protiv Ivanovića od prvog dana zasnovan na politici, a ne pravu", poručuju iz SPD-a.

U saopštenju se ističe da je Apelacioni sud i sada kao i u prethodnom periodu prosto prepisao raniju odluku, apsolutno ne želeći ni da razmotri žalbu branioca.

Iz SDP-a napominju da je brzina kojom je Apelacioni sud odgovorio iznenađujuća "imajući u vidu ozbiljnost navedenih pravnih osnova na nezakonitost odluke o produženju pritvora".

U saopštenju se navodi da je odluku o produženju pritvora donio dežurni predsjednik vijeća, što je "nonsens prvog reda", jer je riječ o "nepostojećoj pravnoj instanci".

Oliveru Ivanoviću produžen je pritvor do 27. oktobra, zbog čega je on 15 dana štrajkovao gladu.

Ivanović se nalazi u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, a sudski proces protiv njega i još četvorice Srba biće nastavljen 10. septembra.

On je uhapšen 26. januara prošle godine, a optužnica ga tereti da je tokom 1999. i 2000. godine u Kosovskoj Mitrovici, navodno, počinio više krivičnih djela, uključujući i ratni zločin.

U sudskom procesu koji je počeo prošle godine saslušano je 47 svjedoka optužbe i niko od njih nije direktno optužio Ivanovića i ostalu četvoricu da su počinili djela koja im se stavljaju na teret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije