Ex -Yu

Odloženo ponovljeno suđenje žandarmima za premlaćivanje Vučićevog brata

Odloženo ponovljeno suđenje žandarmima za premlaćivanje Vučićevog brata
Foto: Ilustracija | Odloženo ponovljeno suđenje žandarmima za premlaćivanje Vučićevog brata

BEOGRAD - Pred Višim sudom u Beogradu danas je za 18. oktobar odložen početak ponovljenog suđenja sedmorici žandarma zbog fizičkog napada na braću tadašnjih premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom održavanja "Parade ponosa 2014".

Do odlaganja je došlo jer tužilaštvo nije preciziralo optužnicu nakon odluke Apelacionog suda, kojom je Rade Matić pravosnažno oslobođen optužbi.

Apelacioni sud u Beogradu je u junu ukinuo prvostepenu presudu kojom su u decembru 2017. godine žandarmi bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od po šest i osam mjeseci.

Tada je međutim potvrdio oslobađajuću presudu komandantu ovog žandarmerijskog voda Radetu Matiću i pravosnažno ga oslobodio optužbi kojima se teretio da nije preduzeo mjere da spriječi napad.

U toku ponovljenog suđenja, po nalogu Apelacionog suda, Viši sud će morati da otkloni bitne povrede krivičnog postupka zbog kojih je presuda ukinuta.

Tako će morati da: u potpunosti riješi predmet optužbe, da navede jasne razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, da sasluša neposredne starješine okrivljenih o činjenicama da li je upućen poziv za pomoć, kakva su bila njihova ovlašćenja u pogledu obezbjeđenja skupa visokog rizika, kao i da raspravi druga pitanja na koja je drugostepeni sud ukazao.

Ukinutom presudom na šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine, bili su osuđeni Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević.

Na osam mjeseci uslovno osuđen je Dragan Savić.

Tokom suđenja koje je počelo 30. aprila 2015, žandarmi su tvrdili da su 28. septembra 2014. postupili po zakonu, i da nisu počinili krivična djela napada, i zlostavljanja i mučenja, koja im se stavljaju na teret.

Dio ovog incidenta zabilježio je snimatelj televizije "N1" koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na Youtube.

Na tom video-zapisu od minut i četrdeset pet sekundi, pored ostalog, vidi se kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju u zid zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije