Ex -Yu

Odluka o kauciji za Sanadera iduće sedmice

Odluka o kauciji za Sanadera iduće sedmice
Odluka o kauciji za Sanadera iduće sedmice

ZAGREB - Bivši hrvatski premijer i predsednik HDZ-a Ivo Sanader vikend će provesti u istražnom zatvoru u Remetincu, jer će vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučivati najranije u ponedjeljak o predlogu kaucije.

Sanaderovi advokati podnijeli su danas predlog sudu da prihvati nekretnine kao jemstvo, pošto je Vrhovni sud dan ranije, ukinuo presudu protiv Sanadera i produžio mu istražni zatvor u slučaju Fimi media i zamjenio ga jemstvom od 12,4 miliona kuna (oko 1,6 miliona evra), prenosi Hina.

Hrvatski mediji nagađaju da su nekretnine kao kauciju ponudili Sanaderova supruga Mirjana i jedan od njegovih advokata Goran Suić.

Sud je, poslije razmatranja predloga zatražio od odbrane dopunu dokumentacije.

Prema riječima portparola Županijskog suda Krešimira Devčića, odbrana to nije učinila danas do kraja radnog vremena, pa se ročište može očekivati najranije u ponedjeljak, pošto odbrana dostavi tražene dokumente.

O odluci vanraspravnog vijeća, stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Tak nakon punomoćnog riješenja, Sanader bi mogao izaći iz zatvora.

Ukoliko sud prihvati kauciju, u zagrebačkom Opštinskom sudu će biti uknjižene nekretnine, a Sanader mora obećati da neće bježati, pa će tek onda biti pušten iz istražnog zatvora, u kojem je gotovo tri godine i 10 mjeseci.

Inače, Sanaderova imovina je blokirana, kao što je bila blokirana i kada je prvi put morao da uplati kauciju za izlazak iz pritvora. Sud je ranije zabranio Sanaderu raspolaganjem na ličnu i porodičnu imovinu, vrijednu oko dva miliona evra. U to spada i veći dio porodične kuće, umjetnčka djela i brojni bankarski računi.

Pri prvom izlasku Sanadera na slobodu, njegova supruga Mirjana je založila neblokiranu trećinu porodične kuće u Kozarčevoj, a pri izlasku iz pritvora Sanaderu su pomogli prijatelji. Novac su tada prikupljali Luka Bebić, Jerko Rošin i Mario Zubović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije