Ex -Yu

Odluka o pozivu Crnoj Gori u NATO 1. decembra?

Odluka o pozivu Crnoj Gori u NATO 1. decembra?
Odluka o pozivu Crnoj Gori u NATO 1. decembra?

PODGORICA - Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO trebalo bi da se sastanu 1. i 2. decembra u Briselu, gde će donijeti odluku o upućivanju pozivnice Crnoj Gori za članstvo u Alijansi, saznaje "Pobjeda".

Kako navodi podgorički dnevnik, već prvog dana sastanka će biti poznato da li će šefovi diplomatija 28 zemalja, kako se očekuje, postići konsenzus i pozvati Crnu Goru da se pridruži NATO-u.

O ostalim temama, među kojima je i misija "Odlučna podrška" u Avganistanu, razgovaraće se dan kasnije.

Prema pisanju "Pobjede", Crna Gora ima podršku svih ključnih članica NATO, uključujući SAD i Veliku Britaniju, sa izuzetkom Francuske koja se još nije direktno izjasnila.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg boravio je sredinom oktobra u dvodnevnoj poseti Crnoj Gori sa Sjevernoatlantskim savjetom (NAC), koji čini 28 ambasadora zemalja članica i predstavlja najviše tijelo odlučivanja u savezu.

Prva posjeta NAC-a Crnoj Gori realizovana je kako bi se najviši predstavnici Alijanse upoznali sa napretkom u ključnim oblastima u susret ministarskom sastanku u decembru.

Čelnik Alijanse je tada izjavio da je država ostvarila značajan napredak u reformama, posebno u oblasti vladavine prava, pri čemu je ohrabrio zemlju da ojača javnu podršku za članstvo u NATO-u i da nastavi na putu reformi.

Stoltenberg je ocijenio i da je "pristupanje evroatlantskoj porodici dobitak i za Crnu Goru i za NATO".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije