Ex -Yu

Održana komemoracija žrtvama logora smrti Jadovno

Održana komemoracija žrtvama logora smrti Jadovno
Održana komemoracija žrtvama logora smrti Jadovno

ZAGREB - U Jadovnom je danas održana komemoracija za više od 40.000 žrtava nekadašnjeg ustaškog logora smrti Jadovno, kod Gospića koje su ubijene u proljeće i ljeto 1941., sa koje je poručeno da se žrtve ne smiju zaboraviti, niti negirati.

Komemoracija je održana na mjestu spomen-obilježja kraj Šaranove jame, u organizaciji Srpskog narodnog veća (SNV), Udruženja Jadovno 1941, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) i Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske.

Predsjednik SNV i izaslanik predsjednika hrvatskog Sabora Borisa Šprema, Milorad Pupovac, izjavio je "da je Jadovno strašnije od svega pa i od Jasenovcai i da bi riječi tu trebale biti suvišne".

On je rekao da se o tome treba govoriti zbog onih koji bi zatrli sjećanja na žrtve dovođene iz cijele NDH.

"Žrtve se negiraju, a nema udžbenika ni ljudi koji bi govorili istinu", naglasio je Pupovac.

On je dodao da treba obezbijediti da Jadovno bude obilježeno spomen područje na svim lokacijama i na planini Velebitu i na ostrvu Pagu.

Predsjednik Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske Ognjen Kraus rekao je da treba održati sjećanje na žrtve kako se njima ne bi manipulisalo.

U ime SABA Juraj Hrženjak rekao je da Jadovno nije dovoljno istraženo, i žrtve još nisu poimenice navedene.

"Jadovno treba istraziti da se spriječe manipulacije i negiranje zločina", rekao je on i naglasio da se podaci i istraživanja razlikuju ali da je broj vrlo velik.

Predsjednik udruženja Jadovno 1941 Dušan Bastašić rekao je da potomci žrtava ne komemoriraju kao političari već iz duše, kao i da je Jadovno prvi logor smrti na ovim područjima.

On je kao i svi ostali naglasio da ustaški pokolji nisu rezultat ustanka jer su oni izvršeni dva mjeseca prije ustanka.

Prisutnima kojih je bilo preko hiljadu obratili su se delegacije organizatora kao i predstavnici izbeglickih udruzenja iz Beograda. Prisutni su bili i ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukičević i izaslanici predsjednika i vlade RS kao i ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo koji su položili vijence.

Prije komemoracije vladika gornjekarlovački Gerasim sa sveštenskom eparhija služio je parastos žrtvama i osveštao postavljenu ploču s imenima vladika i svestenika koji su bili žrtve tog logora.

Logor Jadovno je postojao od maja do avgusta 1941. godine i u njemu je pobijeno preko 40.000 ljudi, od toga 38.000 Srba.

Šaranova jama je samo jedna od 32 jame na Velebitu u koje su bacane ustaške žrtve logora koji je imao svoje ispostave i u zalivima Metajna i Slana na ostrvu Pagu gdje su tijela žrtava, velikim djelom i žena i djece, bacana u more.

U avgustu 1941. godine ustaše su u samom logoru pobile oko 1.500 ljudi, a prema podacima karlovačkog istoričara Đure Zatezala oko 2.100 su prebacile u druge logore, među ostalima i Jasenovac koji je bio u osnivanju.

Komemoracije se održavaju od 2009. godine, a 24. jun je na predlog Udruženja Jadovno 1941. označen kao Dan sjećanja na Jadovno.

Iako se radi na obnovi spomen-obilježja, ni danas najveći dio tijela žrtva nije dostojno sahranjen, bilo da su u zabetoniranoj jami u logoru, bilo da su bacani u more oko Paga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije