Ex -Yu

Okršaj na Markovom trgu, veterani bacali baklje na policajce

Okršaj na Markovom trgu, veterani bacali baklje na policajce
Okršaj na Markovom trgu, veterani bacali baklje na policajce

ZAGREB - Demobilisani borci koji su juče cijeli dan protestovali na Markovom trgu u Zagrebu tražeći razgovor sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i dalje ne odustaju od svojih namjera.

Oni su probili policijsku ogradu oko crkve Svetog Marka u kojoj su proveli noć i sukobili se sa policijom.

Televizija N1 javila je da je tom prilikom došlo do okršaja policije i demonstranata, u kojem su bačene i baklje na policajce, poslije čega su se oni povukli, pa su veterani odneli postavljenu ogradu i ježeve, a neki od njih su pozvali policiju da otkaže poslušnost.

Ispred ulaza u crkvu Svetog Marka policija je ranije danas ostavila  metalna barijera koja sprečava bilo kakav ulaz ili izlaz iz crkve, a policija je jutros naglasila da svako ko izađe iz crkve više neće moći da se vrati unutra.

Predsjednik Udruženja hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški rekao je novinarima pred crkvom da se veterani boje za svoju bezbjednost jer je policija već tri puta ulazila u hram.

„Mogu nas samo mrtve odnijeti odavde“, rekao je danas Gologoški, i pozvao hrvatske zvaničnike na razgovore.

Veterani i dalje traže da razgovaraju s premijerom Zoranom Milanovićem, a odbili su ponudu ministra Matića koji je došao među njih, da sa premijerom razgovaraju u ponedeljak.

U Zagreb su stigli autobusima i ratni veterani iz Slavonskog Broda, a krenuli su i iz Osijeka.

 Kako prenosi Jutarnji, na Markov trg jutros su poslate dodatne policijske snage.

Policija takođe nije dozvoljavala da se veteranima u crkvu dostave hrana i piće.

Jutros je ispred crkve održana i konferencija za medije.

U jednom momentu na sinoćnjim protestima je reagovala i interventna policija natjeraviši veterane da se povuku u Crkvu Svetog Marka gdje se pojedini i dalje nalaze. Grupa huligana takođe se priključila protestu vrijeđajući policiju i uzvikujući fašističku parolu "Za dom spremni".

U četvrtak se u Zagrebu okupio dio hrvatskih veterana i ratnih invalida koji već mjesecima protestuju ispred resornog ministarstva. Grupa demonstranata okupila se ispred sjedišta vlade gdje su poručili da sa Markovog trga neće otići dok ih ne primi premijer Zoran Milanović.

Do Markovog je trga sinoć je stigla i grupa mlađih muškaraca, koji su vrijeđali policiju i uzvikivali  "Za dom spremni". Policajci su pokušali da i smire ali huligani su počeli da trče nateravši interventne brigade da stave šlemove na glave, javlja Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije