Ex -Yu

Operacija "Van Dam": Uhapšeni Albanci povezani sa IS, prijetili papi i ambasadoru SAD na Kosovu

Operacija "Van Dam": Uhapšeni Albanci povezani sa IS, prijetili papi i ambasadoru SAD na Kosovu
Operacija "Van Dam": Uhapšeni Albanci povezani sa IS, prijetili papi i ambasadoru SAD na Kosovu

RIM/PRIŠTINA - Četiri Albanca, za koje se smatra da su bili pripadnici ISIL-a koji su prijetili papi Franji i američkom ambasadoru na Kosovu, uhapšeni su u akcijama u Italiji i na Kosovu, prenose italijanski mediji detalje antiterorističke akcije "Van Dam",

Oni su uhapšeni u okviru policijske akcije "Van Damme" u Italiji i na Kosovu a osumnjičeni su da su kao članovi terorističke ćelija promovisali aktivnosti i regrutovali borce za odlazak na strana ratišta.

Oni su, takođe, prijetili papi Franji i ambasadoru SAD-a na Kosovu, a hvalili su i nedavne napade na Pariz, prenose talijanski mediji

Kosovska policija je izdala saopštenje u kome je potvrdila da je u saradnji s policijom iz talijanskog grada Brescie uhapšen jedan Albanac pod sumnjom da je umješan u planiranje i poticanje terorističkih akcija.

Policija je pretražila njegovu kuću na graničnom prijelazu General Janković, udaljenom 65 kilometara od Prištine, a tamo su pronašli pištolj, pušku, elektronske uređaje.

Zapadne obavještajne službe spriječile su, u posljednjih 20 godina, najmanje pet pokušaja napada balkanskih radikalnih islamista na poglavare rimokatoličke crkve. 

Najambiciozniji plan islamista da ubiju papu, u to vrijeme Jovana Pavla Drugog, osujećen je u Sarajevu septembra 1997. godine, kada je grupa bivših mudžahedina postavila dvadesetak protivtenkovskih mina i plastični eksploziv nedaleko od mosta preko kojeg je trebala da prođe papina kolona vozila.

Eksploziv je bio postavljen nedugo pošto je to mjesto prekontrolisala lokalna policija, a plan džihadista upropastio je portir obližnjeg parkinga, koji je vidio sumnjive predmete i obavijjestio snage Sfora, koje su onesposobile bombu. 

Izvori iz međunarodne policije su, tada, saopštili da je pronađeno oko 150 kilograma eksploziva.

Gotovo istovremeno, italijanska policija uhapsila je u Italiji 14 osoba zbog planiranja ubistva pape Jovana Pavla Drugog tokom posjete Bolonji. Svih 14 uhapšenih ušli su u Italiju sa pasošima BiH.

Italija je, tada, od Sarajeva tražila izručenje navodnih organizatora, Karaja Kamela, zvanog Abu Hamza i Sajeha Nedala, ali je BiH taj zahtijev odbila, uz obrazloženje da izručenje građana BiH nije moguće.

Italijanski i hrvatski obaveštajci su, 2005. godine, osujetili plan bombaškog napada tokom sahrane pape Jovana Pavla Drugog.

Grupa radikalnih islamista iz Gornje Maoče je u Italiju pokušala da prošvercuje 11 raketnih bacača, plastični eksploziv i detonatore, a plan je bio da se tokom sahrane ubije što veći broj političara.

Tom prilikom, uhapšeno je ukupno pet osoba, uključujući i Renata Prajza iz Kotor Varoši, koji je posle tvrdio da nema veze sa napadom, već je samo prodao oružje radikalnim islamistima, ne znajući kakav im je plan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije