Ex -Yu

Optužen Branko Lazarević za odavanje tajni Šarićevoj grupi

Optužen Branko Lazarević za odavanje tajni Šarićevoj grupi
Optužen Branko Lazarević za odavanje tajni Šarićevoj grupi

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je danas bivšeg šefa kabineta ministra unutrašnih poslova Branka Lazarevića i još trojicu okrivljenih zbog odavanja policijskih informacija o praćenju i prisluškivanju pripadnika njegove grupe Darka Šarića, optuženog za šverc kokaina i pranje para.

Osim Lazarevića optužnim prijedlogom tužilaštva obuhvaćeni su advokat Radovan Štrbac, takođe optužen za pranje Šarićevog novca zarađenog prodajom droge, zatim optuženi za šverc kokaina koji je u bjekstvu Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, kao i načelnik Službe za specijalne istražne metode u UKP MUP-a Srbije Boris Gara.

U saopštenju tužilaštva se navodi da se Branku Lazareviću stavlja  na teret da je u toku 2008. i 2009. godine kao pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka Šarića u više navrata odavao naročito povjerljive podatke o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu.

Protiv Lazarevića je podnjet optužni prijedlog zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih djela i produženo krivično djelo odavanje službene tajne, precizira se u saopštenju.

Gara se tereti da je kao rukovodilac Službe za specijalne istražne metode neovlašćeno prenio podatke okrivljenom Lazareviću do kojih je Služba došla sprovođenjem posebne dokazne radnje po naredbi istražnog sudije.

Gari se stavlja na teret krivično djelo odavanje službene tajne.

Štrbac i Radulović se terete da su izvršili krivično djelo odavanje službene tajne u podstrekavanju.

Tužilaštvo je predložilo sudu da se Rodoljubu Raduloviću sudi u odsustvu obzirom da je u bjekstvu i za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Lazareviću i Štrbcu su ranije oduzeti pasoši i izrečena mjera zabrane napuštanja boravišta bez odobrenja suda, dok je Gara prošao bez mjera.

Šarić je odbio da svjedoči u tom postpku, pošto se pozvao na svoje pravo da kao svjedok ne daje iskaz, kako ne bi sebe izložio krivičnoj odgovornosti.

On je uhapšen 18. marta u zajedničkoj akciji kojom su rukovodili ministri pravde Srbije i Crne Gore, a u Specijalnom sudu protiv njega se vodi prostupak za krijumčarenje kokaina i pranje para.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije