Ex -Yu

Optužnica protiv četvoro ljekara

PODGORICA - Više državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv ljekara Tomislava Jeremića, Zvonka Puletića, Hake Tahirović i Jele Cimbaljević zbog infekcije pet novorođenčadi u bjelopoljskoj Opštoj bolnici od kojih je jedna preminula.

U optužnici se navodi da Jeremić, kao direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Puletić, kao načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja, Tahirovićeva, kao načelnik Dječijeg odjeljenja i Odsjeka za neonatologiju i Cimbaljevićeva, kao ljekar specijalista pedijatrije nisu postupali prema propisima kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprečavanje opasne zarazne bolesti.

Jeremić je optužen da nije postupio u skladu sa propisima i obrazovao Tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija.

U optužnici se navodi da su Jeremić, Puletić i Tahirovićeva prekršili propise i time što nisu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, jer nisu obavljali redovnu bakteriološku kontrolu sredine na ovim odjeljenjima, niti su nalagali uzimanje briseva sa radnih površina, uređaja, opreme i sanitetskog materijala, kao i sanitarnu kontrolu zaposlenih na odjeljenjima.

U optužnici se navodi i da Puletić prilikom prijema na Ginekološko odjeljenje nije zahtijevao uzimanje vaginalnih briseva trudnicama prije porođaja.

"Sve to dovelo je do lošeg higijensko-epidemiološkog statusa na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, zbog čega je došlo do infekcije uzrokovane patogenim bakterijama i obolijevanja od opasne zarazne bolesti - neonatalne sepse petoro novorođenčadi, od kojih je jedno preminulo", navodi se u saopštenju.

Optuženi, kako se navodi, uprkos dva evidentirana slučaja opasne zarazne bolesti, nisu odmah preduzeli mjere radi suzbijanja bolničke infekcije, tako da je na odjeljenjima nastavljen rad pod istim higijenskim uslovima.

Cimbaljevićevu optužnica tereti da od 2. novembra do 12. decembra prošle godine, u svojstvu ljekara specijaliste pedijatrije, nije postupala u skladu sa propisima zato što nakon prijema dvoje novorođenčadi i sumnje, a kasnije i postavljanja dijagnoze opasne zarazne bolesti, to nije prijavila.

"Zbog neprijavljivanja pojave neonatalne sepse nastavljen je rad na Odsjeku za neonatologiju na koje su kasnije primljena još tri novorođenčeta", navodi se u saopštenju i podsjeća da su se sva tri novorođenčeta razboljela od opasne zarazne bolesti.

Usljed uspostavljanja dijagnoze neonatalne sepse kod jednog novorođenčeta nastupila je smrt u Kliničkom centru Crne Gore, gdje su novorođenčad bila upućena na dalje liječenje, podsjećaju iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Optužnica tereti ljekare za teška djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim djelom - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora od dvije do 12 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije