Ex -Yu

Optužnica protiv osoba koje su bh. državljanina držale u ropstvu i zlostavljale

Optužnica protiv osoba koje su bh. državljanina držale u ropstvu i zlostavljale
Foto: 24sata.hr | Optužnica protiv osoba koje su bh. državljana držale u ropstvu i zlostavljale

ZAGREB - Opštinsko državno tužilaštvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv osam hrvatskih državljana zbog krivičnog djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva ropstvom. Oni se terete da su Rasima Ćufurovića, bh. državljanina, godinu i po dana držali kao roba i zlostavljali ga.

Ovaj događaj zgrozio je javnost. Osumnjičene osobe su na zarobili Ćufurovića koji je došao u potrazi za poslom, na svom imanju u Draginiću. Nanosili su mu teške povrede među kojima je prelom rebara, opekotine na prsnom dijelu leđa, prelom donje vilice, prelom desne nadlaktice i brojne povrede glave.

Prema navodima Opštinskog državnog tužilaštva, zaključavali su ga i tjerali da spava u garaži bez sanitarnog čvora. Svakodnevno su ga vrijeđali i ponižavali govoreći mu da ne vrijedi ništa, bezrazložno oštećivali njegovu odjeću, šišali i farbali mu kosu bez pristanka.

"Na sve su opisane načine stvaranjem straha uspostavili potpunu pokornost oštećenika i kontrolu nad njegovim životom kontrolišući i ograničavajući njegovo kretanje i socijalne kontakte, te postupajući s njime kao sa svojim vlasništvom", stoji u optužnici.

On je uspio pobjeći u oktobru prošle godine s imanja, ali je zbog teškog zdravstvenog stanja odmah završio u bolnici na liječenju.

Ćufurović je rodom iz Velike Kladuše. Jedan je od devetero djece koja su oduzeta braćnom paru Ćufurović nakon što su se razveli. Djeca su "rasuta" po BiH i RH, a nekima su promijenjena imena.

Kako piše 24sata.hr, na ovom imanju je prvo radio poljoprivredne poslove u zamjenu za hranu. Bio je zapušten i navodno niko osim jedne porodice i Draganića nije kontaktirao s njim. U tih godinu i po navodno je odlazio od njih, ali uvijek se vraćao jer nije imao gdje otići. S obzirom na njegove povrede, sve vrijeme su ga maltretirali i zlostavljali. Istražitelji su, kad su saznali za zlostavljanja, okupirali kuću porodice. Nakon ispitivanja u državnom tužilaštvu i sudu, sudija istrage pustio ih je na slobodu. Zabranio im je da mu prilaze na manje od 50 metara, kao i svaki kontakt s njim.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije