Ex -Yu

Optužnice protiv nekih lidera OVK

Optužnice protiv nekih lidera OVK
Optužnice protiv nekih lidera OVK

BEOGRAD/BRISEL - Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) činila je zločine nad Srbima, Romima i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji i protiv nekih lidera OVK moći će da se podignu optužnice, ali nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice za trgovinu organima, rekao je danas međunarodni tužilac Klint Vilijamson.

Predstavljajući u Briselu izvještaj o istrazi trgovine ljudskim organima, Vilijamson je rekao da u ovom trenutku ne može reći da postoje čvrsti i valjani dokazi da su ljudi ubijani da bi im bili izvađeni organi. 

Vilijamson je rekao da neće biti podignute optužnice, dok se ne uspostavi specijalni sud, navodeći da se potraga za dokazima nastavlja i da će biti novih dokaza za zločine na Kosovu.

"Vjerujemo da ćemo moći da podignemo optužnice protiv nekih lidera OVK. Optužnice se odnose na zločine protiv Srba, Roma i ostalih nealbanaca", naveo je Vilijamson, izrazivši nadu da će specijalni sud biti formiran iduće godine.

On je rekao da će biti podignuta jedna optužnica koja će obuhvatiti više bivših čelnika OVK, najviše 19, protiv kojih postoje nesporni dokazi, dodajući da ratni zločini ne zastarijevaju.

Navodeći da njegov tim do sada nije uspio da dođe do više informacija o lokacijama tijela nestalih, Vilijamson je rekao da ne isključuje mogućnost da i trgovina ljudskim organima bude uključena u buduću optužnicu, te dodao da se dokazi stalno prikupljaju i da će potraga za informacijama o trgovini organima ostati najveći prioritet. 

On je rekao da su nalazi njegovog tima u skladu sa onim što piše u izvještaju izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija, ali nije htio da daje detalje o pojedincima i da li se dokazi o odnose na Dreničku grupu koja se pominje u izvještaju Martija. 

Ističući da postoje ubjedljive indicije da se praksa trgovine organima dešavala u veoma ograničenom obimu, Vilijamson je rekao da je broj ubijenih lica u svrhu uzimanja i trgovanja organima veoma mali i da je "šačica" pojedinaca bila izložena ovoj vrsti krivičnog djela, ali da taj podatak može da se mijenja i broj žrtava bude veći. 

Vilijamson je naglasio da su određeni elementi OVK namjerno napadali manjine, ubijali, otimali, protjerivali, vršili seksualno nasilje, prisilno raseljavali, rušili crkve što je rezultiralo etničkim čišćenjem Srba i Roma sa područja južno od Ibra, ali da su činili zločine i protiv Albanaca, političkih neistomišljenika. 

"Vjerujemo da postoje ubjedljivi dokazi da te zločine nisu izvršili pojedinci koji su se otrgli kontroli i koji su postupali po svom sopstvenom nahođenju, već da su oni izvršeni na organizovan način, te da su ih odobrili pojedinci iz najvišeg nivoa rukovodstva OVK", rekao je Vilijamson.

On je dodao da buduća optužnica nije usmjerena protiv Kosova i OVK, nego protiv zločina nekoliko visokopozicioniranih predstavnika OVK, koji su činili kriminalna djela da bi se lično obogatili, stekli političku moć i oni kao pojedinici moraju da odgovaraju za zločine.

Vilijamson je podsjetio da je istraga trajala tri godine i da je njegov tim imao težak zadatak, jer je prošlo 15 godina od zločina, a najveći problem je zastrašivanje lica koja bi svjedočila protiv OVK. 

"Ovo je bio brutalan napad na značajan dio civilnog stanovništva. Bio je usmjeren protiv gotovo svih Srba koji su željeli da ostanu na Kosovu, mnogi od njih su bili stari i nemoćni", istakao je Vilijamson, čiji mandat uskoro ističe. 

Vilijamson je rekao da je, prema nekim procjenama, sa Kosova i Metohije raseljeno oko 170.000 Srba i drugih do skoro 250.000, a da je poslije juna 1999. godine na Kosovu nestalo 470 ljudi, od kojih 375 Srba. 

Tužilaštvo Srbije otvorilo je slučaj Žuta kuća" poslije objavljivanja knjige "Lov" nekadašnjeg glavnog haškog tužioca Karle del Ponte, koja je pisala o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

Rezultate te istrage srpsko Tužilaštvo je predalo specijalnom izvjestiocu Savjeta Evrope Diku Martiju, na čiji se izvještaj 2011. godine nadovezala istraga Vilijamsonovog tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije