Ex -Yu

Organizovati zajedničku izložbu u Aušvicu

Organizovati zajedničku izložbu u Aušvicu
Organizovati zajedničku izložbu u Aušvicu

BEOGRAD - Srbija je na regionalom skupu ministara kulture u Beogradu zatražila od bivših jugoslovenskih republika da podrže njenu inicijativu da realizuju zajedničku izložbu u bivšem jugoslovenskom paviljonu u nekadašnjem konclogoru Aušvic-Birkenau.

Otvarajući ovaj skup na kojem učestvuje 12 zemalja, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković rekao je da to nije političko, nego moralno pitanje i da očekuje da će ono biti pozitivno riješeno.

Na ovoj godišnjoj ministarskoj konferenciji Savjeta ministara kulture jugoistočne Evrope, Marković je rekao da Srbija predlaže da se formira fond za finansiranje mikrobudžetskih filmova sa regionalnom dimenzijom, koji će biti baziran na rezultatima studije izvodljivosti.

"Cilj ove inicijative je podsticanje ovog sektora da usvoji nove dimenzije koje održavaju ekonomsku krizu, a planira se da ovaj model obuhvata relevantne škole filma iz regiona i podstakne rad mladih autora dajući im priliku da brže i uz manji finansijski rizik uđu u audiovizuelni sektor nego do sada", rekao je Marković.

Marković je podsjetio da su prioriteti Srbije tokom njenog predsjedavanja Savjetom ministara kulture jugoistočne Evrope u proteklih godinu dana bili usmjereni na mjere audiovizuelne politike kao odgovor na ekonomsku krizu, i na audiovizuelnu oblast s obzirom na njeno bogatstvo i raznolikost u jugoistočnoj Evropi.

On je naveo da je arhiva Jugoslovenske kinoteke na raspolaganju svim zemljama regiona, kao i istraživačima i ekspertima, te istakao potrebu digitalizacije audiovizuelnog nasljeđa zemalja regiona iz oblasti filma i druge dokumentacije.

Predstavnicima zemalja učesnica podijeljeni su pokloni srpskih Filmskih novosti - unikatne kopije filmskog materijala sa sadržajem vezanim za svaku pojedinačnu zemlju učesnicu ove konferencije, među kojima je i BiH koju predstavlja ministar civilnih poslova Sredoje Nović.

Srbija je predsjedavala Savjetom ministara kulture jugoistočne Evrope od aprila 2011. godine, a predsjedavanje tim tijelom danas je preuzela Slovenija.

U ovaj savjet danas je primljena i Moldavija, a Srbija i Makedonija potpisale su Program saradnje u oblasti muzike, pozorišta, filmske i audiovizuelne umjetnosti, bibliotečko-izdavačke djelatnosti, zaštite kulturnog nasljeđa.

U proteklom periodu održane su dvije ekspertske konferencije "Kriza i filmska industrija u jugoistočnoj Evropi - izazovi u finansiranju mikrobudžetskih filmova" i "Zaštita i očuvanje audiovizuelne baštine u Jugoistočnoj Evopi".

Učesnici skupa će usvojiti deklaraciju koja će sadržavati preporuke sa ove dvije ekspertske konferencije, odnosno potrebu da institucije nadležne za audizovizuelni sektor razmotre mogućnost uvođenja određenih aranžmana za finansiranje mikrobudžetskih filmova, kao i potrebu da se ostvari viši stepen filma kroz saradnju sa tv stanicama zemalja regiona, kao i zajedničke aktivnosti na promovisanju filmova na međunarodnim filmskim festivalima.

Potrebno je, stoji u preporukama, izraditi i procjenu sadašnje produkcije u regionu sa posebnim naglaskom na segmetima produkcije, distribucije i promocije, kao i da se poveća stepen opšte svijesti o audiovizuelnom nasljeđu, rješavanje pitanja autorskih prava, kao i rad na masovnoj digitalizaciji audiovizuelnog nasljeđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije