Ex -Yu

Orlović: Sudeći Šešelju kažnjavaju Srbiju

Orlović: Sudeći Šešelju kažnjavaju Srbiju
Orlović: Sudeći Šešelju kažnjavaju Srbiju

NOVI SAD - Povodom odluke Haškog tribunala da odgodi izricanje prvostepene presude Vojislavu Šešelju, sinoć je u Novom Sadu održano protestno veče pod nazivom "Sloboda Šešelju".

"Haški tribunal je postao opasni lovac hajkaš koji nemilosrdno gazi međunarodno pravo kada su u pitanju osnovna ljudska prava Šešelja, jer ga u pritvorskoj jedinici bez presude drže gotovo 4.000 dana. Istovremeno, šalje i nedvosmislenu poruku da time sva prava oduzima i državi Srbiji", istakao je na skupu profesor na novosadskom Pravnom fakultetu Slobodan Orlović.

On je rekao da je Šešelj shvatio prljavu igru Tribunala, ali da sumnja da je to shvatila i Srbija.

"Šešelj je shvatio svu težinu prljave igre Tribunala i svojom briljantnom i ubedljivom odbranom, prepunom čistih argumenata, jasno je dao do znanja sudijama da njega presuda ne zanima. Veliko je pitanje, međutim, da li je Srbija shvatila da je suđenje Šešelju zapravo kažnjavanje nje same", konstatovao je Orlović, napominjući da do briselskog sporazuma nikad ne bi došlo da je Šešelj bio u Srbiji.

Proslavljeni srpski košarkaš i veliki humanista Darko Miličić izrazio je čuđenje strahom koji Srbija i Srbi imaju kada je u pitanju suđenje Šešelju. "Kao čovek i Srbin želim ne bojim se nikog kad kažem da hoću najbrži mogući povratak vojvode Šešelja u njegovu i našu Srbiju", dodao je Miličić.

Prevodilac brojnih Šešeljevih knjiga Pavel Domonji istakao je da je Šešelj "mnogo veći heroj od Snoudena i `Vikiliksa`".

Prema njegovim riječima, Šešelj je razobličio sve strahote koje sobom nosi globalni svjetski poredak, posebno za male narode.

Na temu nepravdi koje Haški tribunal čini prema Šešelju govorio je i pjesnik Blagoje Baković, koji je na protestnoj večeri recitovao  svoje pjesme, od kojih je neke posvetio Šešelju.

Juče se navršilo tačno 3.900 dana od kada se lider SRS-a Vojislav Šešelj nalazi u pritvoru Haškog tribunala.

Haški tribunal odgodio je izricanje prvostepene presude Šešelju, što je ranije bilo najavljeno za 30. oktobar.

Protestno veče održano je u prostorijama Srpske radikalne stranke /SRS/ u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije