Ex -Yu

Ošamario profesorku na času

Ošamario profesorku na času
Ošamario profesorku na času

MLADENOVAC - Učenik drugog razreda Tehničke škole u Mladenovcu V. P. (16) nasred časa udario je šamar profesorki Osnova elektrotehnike V. R. i izašao iz učionice.

Poslije napada, uznemirena profesorka obavjestila je psihologa, a on policiju.

Protiv učenika je pokrenut prekršajni postupak, a nastavnica je zbog stresa završila u Hitnoj pomoći.

Incident se dogodio juče u drugoj smeni, a danas je dječakov otac došao i ispisao ga iz škole.

"Nikome nije jasno zbog čega je učenik nasrnuo na koleginicu. Protiv njega jeste prethodno pokrenut disciplinski postupak, ali zbog neopravdanih izostanaka, ne zbog incidenata", kaže, direktor Tehničke škole Snežana Blagojević.

On je imao 19 neopravdanih, pa samim tim i dvojku iz vladanja i disciplinski postupak pred isključenje. Ali napadnuta profesorka nije imala nikakve veze s tim, niti mu je bila razredni starešina.

Učenici iz generacije, međutim, ipak naslućuju razloge. Dan pred incident, kažu, nastavnica je srela njegovu majku i ispričala joj da se V. P. nedolično ponaša.

"Verovatno ga je majka kritikovala i prenela od koga je čula za njegovo ponašanje", kažu učenici. Zato je došao na čas, pitao je nastavnicu da li ima neki problem s njim, udario je i otišao.

Vršnjaci tvrde da je V. P. i ranije bio sklon sukobima. Prebacivao se iz odjeljenja u odjeljenje. Mimo škole trenira ultimat fajt - jednu od najbrutalnijih borilačkih vještina.

Juče se V. P. nije pojavio u školi, a ispisao ga je otac. O incidentu su obavještene i školska uprava i republička prosvjetna inspekcija, ali kako nema više spornog učenika, nema ni disciplinskog postupka.

"Nemamo više osnov da se bavimo ovim slučajem", kaže director i dodaje da on može da ode u neku drugu školu, ali sa sobom nosi 19 neopravdanih.

Prema riječima Dragana Mijailovića, profesora ove škole, prosvjetni radnici premalo su zaštićeni od ovakvih situacija. I kada se pokrene postupak protiv nekog učenika, kaže on, inspekcija će uvijek naći način da presudi u korist djeteta.

"Učenička reč je uvek jača od naše. Dovoljno je i da je napravljen neki sitni, pravnički propust u vođenju postupka, pa da učenik prođe nekažnjeno", otkriva Mijailović.

Upis

Pošto se učenik ispisao iz škole, prosvjetna inspekcija nema osnov da reaguje, potvrdio je Boljogub Lazarević, pomoćnik ministra prosvjete za inspekcijske poslove.

"Učenik ima pravo da se upiše u drugu školu", potvrdio je Lazarević.

(Večernje novosti)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije