Ex -Yu

Osijek dobija džamiju, četvrtu u Hrvatskoj

 Osijek dobija džamiju, četvrtu u Hrvatskoj
Osijek dobija džamiju, četvrtu u Hrvatskoj

ZAGREB - Uskoro će se u Osijeku graditi islamski centar, pa će tako taj grad postati četvrti grad u Hrvatskoj koji ima džamiju, poslije Zagreba, Rijeke i Gunje.

Islamski centar gradiće se prema idejnom rješenju arhitektonskog biroa PROARH Mateković iz Zagreba, odlučila je komisija koja je pred sobom imala izuzetno težak izbor zbog kvantitete, ali i kvalitete pristiglih radova - njih čak 33, piše Jutarnji list.

Predsjednik komisije, pomoćnik osječkog gradonačelnika Denis Ambruš, kaže da je stiglo više sjajnih radova a da je na kraju presudio projekat cijelog kompleksa.

I predstavnik Medžlisa Islamske zajednice u Osijeku Enver Rečica rekao je da je presudila funkcionalnost objekta i da je komisija tražila modernistički pristup sakralnom objektu.

Kako podsjeća list, Grad Osijek je još prije desetak godina Islamskoj zajednici dao zemljište za izgradnju centra, ali su se tek sada stvorili uslovi za ulazak u taj projekat.

Rečica kaže da sada slijedi onaj najteži dio posla - prikupljanje novca za izgradnju što će ići na teret Islamske zajednice. Potrebno je , kako se

procjenjuje, oko tri miliona evra.

Gradnja bi mogla da počne već sljedeće godine ako se prikupe sredstva.

Inače, podsjeća Jutarnji, prva džamija u Hrvatskoj izgrađena je u, nedavno poplavljenoj Gunji, 1969. godine, a 1995. počela je i izgradnja Islamskog centra neposredno uz džamiju.

U Zagrebu je izgradnja sadašnje džamije i Islamskog centra završena 1987. godine.

Najmoderniji Islamski centar u Hrvatskoj trenutno je onaj u Rijeci, otvoren maja prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije