Ex -Yu

Oslobađanje Duška Šarića i Lončara dio nagodbe?

Oslobađanje Duška Šarića i Lončara dio nagodbe?
Oslobađanje Duška Šarića i Lončara dio nagodbe?

PODGORICA - Puštanje na slobodu Pljevljaka Duška Šarića i Jovice Lončara nakon više od tri godine pritvora je dio nagodbe Duškovog brata Darka, označenog kao vođa kokainske kriminalne bande, koji se sredinom prošlog mjeseca predao srpskim pravosudnim organima, pišu podgoričke Dnevne novine.

Oni su juče pušteni na slobodu odlukom Apelacijonom suda u Podgorici.

List, međutim, dodaje da o takvoj vrsti nagodbe do sada javno nije govorio nijedan crnogorski, niti srpski zvaničnik. Podsjeća se da je javnosti predstavljen tek dio tog nagodbenog angažmana, u kojem je, kako se navodi, po priznanju crnogorskog ministra pravde i vicepremijera Duška Markovića, Crna Gora imala značajnu ulogu.

Riječ je o Šarićevom uslovu da iz Latinske Amerike u Beograd bude sproveden preko Podgorice, gdje je na aerodromu tražio da vidi majku i sina. To je ispunjeno i zabilježeno kamerom crnogorske policije.

Da li je puštanje Duška Šarića i Jovice Lončara da se u daljem postupku brane sa slobode bio Darkov uslov, drži se kao strogo čuvana tajna, piše list.

Ukazuje se i da je to bio "trn u oku" Darku Šariću koji je tokom prvog svjedočenja u Specijalnom sudu u Beogradu naveo da "njegovog brata drže kao taoca". On je, podsjeća se, tada najavio i da će pozvati brojne svjedoke koji će podržati njegovu odbranu.

Odluka Apelacionog suda o oslobađanju Duška Šarića i Lončara ima zakonsko utemeljenje.

Donijeta je na osnovu odluke Ustavnog suda od 9. aprila, a na osnovu žalbi advokata odbrane. Ustavni sud je time ukinuo rješenje Višeg suda u Bijelom Polju o produžetku pritvora, jasno se izjasnio da pritvor predugo traje i dao smjernice Apelacionom sudu za novo odlučivanje, koje je juče rezultiralo njihovim puštanjem iz pritvora na slobodu. U toj odluci Ustavni sud je ocijenio da se "daljim produžavanjem pritvora krši Evropska konvencija o ljudskim pravima, kao i ustavno načelo srazmernosti trajanja pritvora".

 Ovaj sud je i prošle godine dobijao na razmatranje slučaj "predugog trajanja pritvora" Šarića i Lončara, ali je tada odlučio da još postoje razlozi za njihovo pritvaranje.

Po izlasku iz pritvora dvojica Pljevljaka nisu se ni osvrnuli na prisutne novinare, već su, u pratnji dvojice mladića, ušli u parkirani, najnoviji model "audija" i brzo se udaljili. Iako je za očekivati da su Šarićevu i Lončarevu slobodu zadovoljno dočekali brojni Pljevljaci, na ulicama tog grada juče se nije moglo opaziti ništa neobično, piše podgorički dnevnik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije