Ex -Yu

Osnivač pokreta Prirodna Albanija: Moguće izbijanje trećeg balkanskog rata

Osnivač pokreta Prirodna Albanija: Moguće izbijanje trećeg balkanskog rata
Osnivač pokreta Prirodna Albanija: Moguće izbijanje trećeg balkanskog rata

SKOPLjE - Moguće je izbijanje trećeg balkanskog rata, sa žarištem krize na sjevernom dijelu Kosova, u Makedoniji, Grčkoj i BiH, rekao je direktor albanskog Instituta za regionalne prognoze Kočo Danaj, osnivač pokreta "Prirodna Albanija".

"Prvo žarište je sjeverno Kosovo. Ono je blokirano barikadama. Tamo gdje postoje barikade, znači da se priprema za rat. Svi to znaju, ali kažu suprotno, sa izuzetkom tajnih službi. Albanci koji nisu organizovani iz rata će izaći kao gubitnici, kako u ljudstvu, tako i teritorijalno. Brisel će se saglasiti sa ovakvim krajem. Zašto? Zato što tajne službe Brisela mnogo bolje od mene znaju šta se može dogoditi kada se postavljaju barikade, ali i pored toga Brisel je nagradio Srbiju, dodjeljujući joj status kandidata", istakao je Danaj.

Albanski analitičar smatra da će sljedeća žarišta biti Grčka i Makedonija.

"Grčka je spremna da izveze sopstvenu krizu izvan grčke teritorije, odnosno u Albaniju i Makedoniju. Treće žarište je Makedonija. Jednog dana premijer (Nikola) Gruevski će organizovati popis i falsifikovaće broj Albanaca. To je stavio do znanja kada je izjavio da je bivši premijer (Branko) Crvenkovski popisao 120 000 Albanaca više, što znači da će on popisati 120 000 Albanaca manje", rekao je Danaj u intervjuu za agenciju INA koji prenosi skopski list "Dnevnik".

On je u analizi kao četvrto glavno žarište naveo BiH, sa konfliktom i podjelom.

Danaj je osnivač pokreta "Prirodna Albanija", a bio je savjetnik u socijalističkoj vladi Fatosa Nanoa i Pandeli Majka.

On je prošle godine promovisao ideju o ujedinjenoj Prirodnoj Albaniji u 2013. godini. Njegova platforma predviđa znatno veću teritoriju, koja će biti realizovana u sedam faza, i, osim Albanije i Kosova, obuhvatiće i zapadnu Makedoniju, grčku oblasti Čemeriju, srpsku Preševsku dolinu i dio Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije