Ex -Yu

Osnovan fakultet za crnogorski jezik

Osnovan fakultet za crnogorski jezik
Osnovan fakultet za crnogorski jezik

PODGORICA - Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o osnivanju fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa sjedištem na Cetinju.

Novi studijski program u četvorogodišnjem trajanju koncipiran je tako da omogući sticanje znanja iz oblasti filologije, ali i specifičnih znanja iz domena montenegristike.

Imajući u vidu da je crnogorski jezik službeni u Crnoj Gori, Vlada je ocijenila da postoji izražena potreba za nastavnim kadrom iz te oblasti, kao i da će montenegristika, kao najmlađa grana slavistike, svoj budući razvoj temeljiti na stručnjacima obrazovanim na ovom studijskom programu.

Vlada Crne Gore prihvatila je usaglašeni prijedlog ministara finansija i unutrašnjih poslova da za provođenje Zakona o biračkom spisku bude obezbjeđeno 750.000 evra, s tim da polovina tih sredstava bude utrošena u ovoj, a ostatak u narednoj godini.

Kada je riječ o provođenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da parlamentu dostavi informaciju o problemima u obezbjeđivanju predviđenog iznosa od 1,4 miliona evra sa aspekta poštovanja propisanih rokova.

"To uključuje i mogućnost prolongoranja roka za provođenje Zakona da bi se neophodna finansijska sredstva planirala u budžetu za 2015. godinu", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije