Ex -Yu

Osveštano zvono na ratnom brodu "Kozara"

Osveštano zvono na ratnom brodu "Kozara"
Osveštano zvono na ratnom brodu "Kozara"

BEOGRAD - Episkop slavonski Jovan, po blagoslovu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i uz uz sasluženje glavnog sveštenika Vojske Srbije jereja Slađana Vlajića, izvršio je osveštanje zvona i obavio čin osveštanja slavskog žita i lomljenja slavskog kolača na brodu posebne namjene "Kozara", u čast Svetog Nikolaja.

Mornari, pripadnici Drugog odreda Riječne flotile Vojske Srbije slave Svetog Nikolaja kao svog zaštitnika, nastavili su tradiciju koja nalaže da svi pomorci i brodari na dan svetitelja zaštitnika budu "na sidru" ili pristanu sa svojim brodovima u luke, saopšteno je Srni iz Eparhije slavonske.

Brod "Kozara" ima posebnu istoriju. Porinut je 15. septembra 1939. godine, na samom početku Drugog svjetskog rata u Lincu, rodnom gradu Adolfa Hitlera.

Tokom Drugog svjetskog rata bio je u sastavu Dunavske flote Trećeg rajha, da bi bio vraćen u Njemačku poslije rata i predat Jugoslovenskoj ratnoj mornarici. Godine 1961, 29. maja, na doku kod Donje Gradine, stratišta i grobišta sistema koncentracionih i logora smrti Jasenovac, dobio je ime "Kozara", u spomen nadljudskim stradanjima naroda Kozare i žrtvama koje je on uložio u pobjedu nad nacizmom.

Svečanosti koja je prethodila osveštanju, osim aktivnih i penzionisanih pripadnika Riječne flotile, prisustvovali i predstavnici Udruženja Kozarčana i predstavnici preživjelih logoraša, kao i brojni gosti.

Prisutni su bili u prilici da čuju i izlaganja o istorijatu broda, Kozarskoj epopeji i svjedočenja koja podsjećaju na stradanje srpskog življa na Kozari i u Potkozarju tokom Drugog svjetskog rata, viđena tada očima šestogodišnjih dječaka, koje su potresno i živopisno prenijela dvojica Kozarčana, kasnije logoraša, Milenko Čekić i Dušan Aleksić.

Vlasnici livnice "Ligrad", porodica Kremenović, čiji su korijeni na Kozari i čiji su preci i sami mučenički postradali tokom Drugog svjetskog rata, priložli su zvono za brod "Kozara". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije