Ex -Yu

Otkriven spomenik patrijarhu Pavlu na Tašmajdanu

Otkriven spomenik patrijarhu Pavlu na Tašmajdanu
Foto: Srna | Otkriven spomenik patrijarhu Pavlu na Tašmajdanu

BEOGRAD - Spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu danas je otkriven na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu, čime je na simboličan način obilježeno devet godina od njegovog upokojenja.

Podizanje spomenika, čijem otkrivanju su prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve, brojni građani, kao i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković blagoslovio je NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Spomenik su zajedno otkrili zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, gradski urbanista Milutin Folić i Selaković, koji je naglasio da se time, bar malo, Srbi odužuju čovjeku koji se trudio da svakog učini bar malo boljim.

"Ovo je spomenik čoveku koji se u vremenu teškom, i u vremenu i kolektivnih ludila i bespuća trudio da svojim činjenjem sve nas učini makar malo boljim", rekao je Selaković.

On je naveo i da patrijarh Pavle bio čovjek koji je u teškom vremenu iskušenja bio glas Božiji i putokaz jednog ispravnog života i razmišljanja.

"Od danas na ovom platou ispred Crkve Svetog Marka stajaće njegova divna skulptura koja će svakome ko bude ulazi u ovaj hram ili prolazio Bulevarom Kralja Aleksandra buditi sećanje na Božiju reč koju je širio patrijarh Pavle i duhovnost koju je zračio, ne samo rečju već i samom pojavom", rekao je on.

Selaković je podsjetio i da je patrijarh Pavle, na novinarsko pitanje "kada će nama Srbima biti bolje", poslije kraćeg razmišljanja odgovrio: "Kada i mi budemo bolji".

"Upravo je ovo jedan dan kada mi pokušavamo, makar malo, da budemo bolji odužujući se ljudima koji su u životu grada Beograda, Srbije i gotovo svakog od nas učinili nešto značajno i dobro", rekao je Selaković.

Vikarni episkop Stefan je rekao da će poruke patrijarha Pavle sigurno biti veoma značajne i u budućnosti i da svi treba da se trudimo da koliko je moguće budemo bolji ljudi.

"Neka da Bog da od danas ovo mesto bude mesto okupljanja", rekao je episkop Stefan.

Autor spomenika izlivenog u bronzi, visokog 1,8 metara, je vajar Zoran Maleš koji je predstavio patrijarha Pavla u sjedećem položaju, blago pognute glave, tako da odiše skromnošću i duhovnošću.

Patrijarh srpski Pavle preminuo je 15. novembra 2009. godine u 95. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, gdje je na liječenju proveo posljednje dane, a prema sopstvenoj želji sahranjen je u manastiru Rakovica, gdje njegov grob danas posjećuje na hiljade pravoslavnih vjernika.

Patrijarha Pavla, koji je bio omiljen među narodom zbog svoje skromnosti i istinoljubivosti, na posljednji počinak ispratilo je više od 600.000 ljudi.

Bio je 44. patrijarh Srpske pravoslavne crkve i na tronu Svetog Save nalazio se 19 godina, a u tom periodu osnovana je Akademija Srpske pravoslavne crkve za umjetnost i konzervaciju, u javne škole vraćena je vjeronauka, a Bogoslovski fakultet vraćen je u okrilje Univerziteta.

Patrijarh Pavle bavio se i naučnim radom, a njegova najznačajnija objavljena djela, koja su štampana i kao dopunjena izdanja su "Monografija o manastiru Devič", besjeda "Život po Jevanđelju" i "Molitve i molbe".

Lična biblioteka patrijarha Pavla pripala je fondu Biblioteke srpske Patrijaršije i ima status kulturnog dobra, a čuva se u prostorijama konaka Manastira Svetog arhangela Mihaila u Rakovici.

Patrijarh Pavle rođen je kao Gojko Stojčević u porodici zemljoradnika 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca, u Slavoniji, gdje je završio osnovnu školu.

Zamonašio se 1948. godine u manastiru Blagovještenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i dobio ime Pavle, koje mu je dao iguman Julijan Knežević. Te godine je rukopoložen u čin jerođakona.

Bio je sabrat manastira Rača u Podrinju, a radio je i kao pomoćni nastavnik Bogoslovije "Svetog Kirila i Metodija" u Prizrenu. Jeromonah postaje 1954, ubrzo protosinđel, a 1957. godine arhimandrit. Od 1955. godine dvije godine je bio na postdiplomskim studijama u Atini.

Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja 1957. godine i na Kosovu i Metohiji je proveo 33 godine.

Na vanrednom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora 1. decembra 1990. biran je novi patrijarh između trojice kandidata tajnim glasanjem, ali pošto nijedan nije dobio dovoljan broj glasova, izbor je obavljen žrijebom na takozvani apostolski način tako što je arhimandrit tronoški Antonije izvukao ime budućeg patrijarha.

Tako je Pavle postao 44. patrijarh SPC. Ustoličen 2. decembra 1990. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu, a tom činu je prisustvovalo 12 episkopa, 12 sveštenika i 13 đakona.

Posjetio je brojne pravoslavne crkve - carigradsku, aleksandrijsku, jerusalimsku, rusku, bugarsku, rumunsku, grčku, gruzijsku, kao i srpske eparhije i parohije u Americi, Kanadi, Australiji, Mađarskoj i Rumuniji.

Bio je počasni doktor Bogoslovskog fakulteta i Akademije Svetog Vladimira u Njujorku.Govorio je grčki, ruski i njemački jezik.

Odlikovan je državnim Ordenom Nemanje prvog stepena, Ordenom Karađorđeve zvijezde prvog stepena i ruskim ordenom "Dostojanstvo" zbog "značaja koji je imao u danima iskušenja kroz koje su srpski narod i Crkva prošli".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije