Ex -Yu

Otkriveno najtajnije kinesko oružje koje im je "pružilo" NATO bombardovanje Srbije?

Otkriveno najtajnije kinesko oružje koje im je "pružilo" NATO bombardovanje Srbije?
Foto: Ilustracija | Otkriveno kinesko tajno oružje koje im je "pružilo" NATO bombardovanje Srbije?

Nekoliko godina ranije nego što se predviđalo, NR Kina uvrstila je u puni borbeni arsenal svojih oružanih snaga nevidljivi borbeni avion J-20. Kineska agencija "Sinhua" navodi da kineska vojska još uvijek radi na treninzima pilota, ali to je više manje to, Kina u svojim redovima ima borbeni avion sa stelt tehnologijom pete generacije.

Peta generacija znači da je ovakva ratna letjelica "nevidljiva" za radare čak i pri nadzvučnim brzinama i opremljena projektilima, te da raspolaže najmodernijim kompjuterskim sistemima, senzorima i elektronikom. Ovim korakom Kina staje uz bok SAD-u koji je prvi razvio stelt tehnologiju i koje danas u svom vazduhoplovstvu ima F-22 Raptora, te Rusiji koja raspolaže svojim letjelicama Suhoj T-50. Osim njih, vlastite projekte razvijaju još i Indija i Japan, no vojske tih zemalja još su relativno daleko od ovakvih letjelica.

Ono po čemu je kineski J-20 poseban jeste to da je u istoriju ušao po nizu u najmanju ruku indicija da je NR Kina do stelt tehnologije došla tokom NATO bombardovanja Srbije, tada još pod režimom Slobodana Miloševića, kada je protivvazdušna odbrana srpske vojske srušila američki nevidljivi avion F-117 Nighthawk.

Da bi potom, navodno, vlasti Miloševićevog režima pomogle Kini da se dočepa dijelova oborenog aviona opremljenog najmodernijom tehnologijom, što je NR Kini, opet navodno, omogućilo da obrnutim inženjeringom razviju vlastitu stelt tehnologiju.

Nesporno je da je protivvazdušna odbrana u Srbiji 27. marta 1999. usred bombardovanja oborila jedan F-117. Pilot se na vrijeme katapultirao, sigurno se prizemljio, a potom su ga američke snage sigurno i spasile i izvukle iz Srbije. Rušenje tog aviona bila je tog dana apsolutno senzacionalna vijest.

Pentagon i danas smatra da je do rušenja F-117 došlo "kombinacijom lukavih taktika, nešto sreće i sovjetskog protivvazdušnog sistema SA-3". O tome je prije sedam godina pisao "New York Post".

Te godine je Kina objavila i da je razvila prototip svog nevidljivog ratnog aviona i te godine prvi vojni stručnjak u svijetu koji je javno izjavio da je Peking do toga došao zahvaljujući tome što se 1999. dočepao ostataka oborenog američkog aviona, bio je hrvatski admiral Davor Domazet Lošo.

"U to vrijeme, prema našim obavještajnim podacima, kineski agenti su išli po toj oblasti i kupovali dijelove aviona od lokalnih poljoprivrednika. Vjerujemo da su Kinezi iskoristili te materijale da bi stekli uvid u tajnu stelt tehnologiju i onda ih napravili", rekao je Domazet Lošo 2011. za "AP", podsjeća hrvatski portal "Express.hr".

Nije prošlo dugo, Pentagon je svojim neformalnim kanalima objavio da "sumnja da je Kina uspjela da izvuče stelt tehnologiju" iz olupine F-117 iz 1999.

Od 2011. i sam Peking navodi, što je takođe razumljivo, da je u J-20 ugrađena isključivo kineska tehnologija i isključivo plod istraživanja kineskih naučnika. Ključan trenutak za sumnju da se događalo nešto posebno bilo je NATO bombardovanje Ambasade NR Kine u Beogradu 7. maja, jedino diplomatsko predstavništvo koje je stradalo u tim napadima na Srbiju.

"Guardian" je već u jesen 1999. objavio članak koji su potpisala tri njegova renomirana novinara, u kojem je tvrdio:

"NATO je Kineze bombardovao namjerno."

List je naveo da se NATO na to odlučio nakon što su tri njegove baze utvrdile na temelju praćenja radio signala da je kineska Ambasada vojsci tadašnje SR Jugoslavije, zapravo državnom savezu Srbije i Crne Gore, služilo kao mjesto preko kojega se odvijala glavna komunikaciona aktivnost vojske i državnog vrha. Prema Pentagonu, to je utvrđeno iz baza u Napulju, Makedoniji i Briselu.

Do toga je došlo, tvrdili su, nakon što su američki avioni bombardovali Miloševićevu rezidenciju u Beogradu i popratnu infrastrukturu. Sva komunikacija utihnula je na 24 sata, da bi se odjednom opet pojavila. Ovaj put in kineske Ambasade.

Odluka NATO da udari po Ambasadu Kine nije bila laka i protekle su dvije nedjelje. A kada se već dogodilo, kineski predsjednik Điang Zemin je poludio od gnjeva. Predsjednik SAD Bil Klinton i direktor CIA Džordž Tenet tada su objavili da je to bila greška, američki ministar odbrane Vilijam Koen rekao je:

"Jedan od naših aviona napao je pogrešno jer je uputstva o bombardovanju dobio na temelju zastarjelih karata."

I malo ko im je vjerovao. Posebno ne "Guardian", čiji izvor je rekao da je "priča o zastarjelim kartama prokleta laž". U svakom slučaju, Kina od toga nije više pravila poseban problem, uprkos "gnjevu Zemina", nakon što se Vašington izvinio Pekingu zbog "tragičnog gubitka života".

Bila je riječ o tri kineske diplomate. Već tada naveliko se čak i među novinarskim krugovima pričalo da nije slučajno to što je, kako se tvrdilo, kineska Ambasada u rekordnom roku nakon rušenja F-117, prikupila krhotine tog aviona, da bi ubrzo potom pretrpjela direktni NATO udar. Tada se navodilo i to da su Kinezi, koji su inače tradicionalno krajnje konzervativni da bi se miješali u bilo koji rat po svijetu, Miloševiću odlučili direktno da pomognu isključivo zato što im je ovaj omogućio da se dočepaju najvećeg dijela srušenog F-117.

Kao i to da ta olupina treba Pekingu za razvoj vlastitog stelt bombardera. Narednih 12 godina ova tema u širim kuloarima vrtjela se praktično samo na Balkanu. A onda je 2011. Peking objavio da ima svoj avion, a onda su Zapadni mediji počeli iznositi sve ono o čemu se na području bivše Jugoslavije pričalo čak i uz kafu u kafiću.

Tada je direktor Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu Zoran Miličević objasnio zašto njegov muzej od tog F-117 ima samo kupolu, sjedište kojim se pilot katapultirao, pilotovu kacigu i radio. Neobično s obzirom na to da je bila riječ o najspektakularnijem vojnom uspjehu tadašnje Jugoslavije plus još i SFR Jugoslavije, sve tamo od Drugog svjetskog rata.

"Ne znam šta se dogodilo s ostatkom aviona. Puno delegacija nas je posjetilo proteklih godina, uključujući Kineze, Ruse i Amerikance, ali niko nije pokazao nikakav interes da dođe do bilo kojeg dijela mlažnjaka", rekao je Miličević "New York Postu" 2011. godine.

Vojni savjetnik Zoran Kusovac, tada iz Rima, rekao je:

"Uništeni F-117 bio je apsolutno na vrhu liste želja Rusa i Kineza."

Trebalo je pomiriti jedno s drugim. A tu je bila i ta sitnica da su 2010. i Rusi lansirali svoj prototip Suhoj T-50. Nadalje, kineski naučnici već duže vrijeme do tada bili su poznati kao vrlo vješti u obrnutom inženjeringu, Zapad im je često prigovarao zbog "vrlo agresivne industrijske špijunaže".

AP je, nakon Lošine izjave, od neimenovanog visokog zvaničnika iz Srbije saznao da su krhotine F-117 nakon rušenja uzimali kolekcionari suvenira i da su neki od njih "završili u rukama stranih vojnih atašea".

Kratko nakon Lošine izjave, u agencijskim vijestima pojavila se i ocjena Aleksandera Nila koji je tada vodio program za Aziju "Royal United Services Institute", londonskog think-tanka.

"Sve to znači da su Srbi i Kinezi dijelili svoje obavještajne podatke. Vrlo je vjerovatno da su dijelili i tehnologiju koju su rekonstruirali iz tog F-117 i vrlo je uvjerljivo da su dijelovi tog aviona završili u Kini", rekao je tada.

Ali, pitanje je koliko je bila riječ isključivo o aranžmanu samo Srbije i Kine, jer su još 2011. godine, a vremenom sve češće, pojedini stručnjaci na kineskom J-20 primjećivali niz osobina ruskog Suhoja T-50, radarski nevidljivog aviona čiji je prototip izišao samo jednu godinu prije kineskog pandana.

Priče koje bi vas mogle zanimati:

Pekar koji je srušio nevidljivi bombarder

Srpski pukovnik koji je srušio nevidljivi F-117 i američki pilot postali prijatelji

Japan razvio svoj prvi "nevidljivi" avion (VIDEO)

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije