Ex -Yu

Otvorena još dva poglavlja u pregovorima sa EU

Otvorena još dva poglavlja u pregovorima sa EU
Otvorena još dva poglavlja u pregovorima sa EU

PODGORICA - Crna Gora je danas u pregovorima sa EU otvorila poglavlja 16 - Porezi i 30 - Inostrani odnosi, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu.

"U pregovorima sa EU Crna Gora je do sada otvorila 18 poglavlja, od kojih su privremeno zatvorena dva", saopštila je crnogorska Vlada.

Crnogorski državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović ocijenio je da činjenica da je Crna Gora otvorila poglavlje Inostrani odnosi, potvrđuje da država ima kapacitete u toj oblasti.

Na pitanje šta će biti najveći izazov u pregovorima u tom poglavlju, Pejović je odgovorio da iskustva Hrvatske i drugih zemalja u pregovorima o tom poglavlju ukazuju da je najzahtjevnije bilo usklađivanje sa pravnom tekovinom EU u oblasti bilateralnih trgovinskih sporazuma. 

"Olakšavajuća okolnost u našem slučaju je ta da nakon obnavljanja nezavisnosti svi sporazumi o slobodnoj trgovini, kao i bilateralni investicijski sporazumi i sporazumi o ekonomskoj saradnji koje Crna Gora primjenjuje sadrže otkaznu klauzulu sa danom pristupanja Crne Gore Uniji", rekao je Pejović. 

Pejović je ocijenio da se članstvom u EU Crnoj Gori povećavaju šanse za izvoz, kako u Uniju, tako i u treće zemlje, prenosi crnogorski mediji. 

On je rekao da će ukidanjem graničnih kontrola prema EU, crnogorski privrednici uštedjeti vrijeme i troškove poslovanja, a smanjivanjem trgovinskih barijera, Crna Gora će postati još atraktivnija destinacija za priliv direktnih stranih investicija. 

Pejović kaže da će osvajanjem novih tržišta biti promovisane vrijednosti koje su karakteristične za Crnu Goru i da će je definisatikao ozbiljnog takmičara na evropskom i svjetskom tržištu.

On je rekao da se u sklopu poglavlja Inostrani odnosi ostvaruje efikasna i brza saradnja državnih službi civilne zaštite u slučajevima vanrednih situacija. 

"Ona podrazumijeva udruživanje resursa kojima raspolažu zemlje članice, kao što su transport, oprema, medicinski timovi i drugo u slučaju nastanka prirodnih, tehničko-tehnoloških i drugih opasnosti", ocijenio je Pejović.

On je rekao da se nakon otvaranja poglavlja Inostrani odnosi, Crna Gora obavezuje da će najkasnije danom pristupanja EU otkazati ili uskladiti postojeće međunarodne sporazume koji sadrže elemente trgovinske politike i započeti primjenu trgovinskih sporazuma koje je sa trećim državama sklopila EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije