Ex -Yu

Otvorena sigurna kuća za muškarce

ĆUPRIJA - Sigurna muška kuća, prva na Balkanu, kao utočište muškarcima koji su žrtve "nježnijeg pola" počela je prije tri nedjelje s radom u okolini sela Supska, u opštini Ćuprija, i trenutno ima dva štićenika - farmaceuta iz Zaječara i penzionera iz Ćuprije.

Dušan Trifunović (41), ekonomista i bivši predsjednik opštine Ćuprija, osnovao je nevladinu organizaciju "Muška sigurnost" i u okviru nje sklonište za izbjegle "jače polovine" koji su odbjegli od nasilnih supruga. I nevladinu organizaciju i sigurnu mušku kuću inicirala je, kako kaže, činjenica da je i sam godinama bio žrtva supruge.

Dušan Trifunović tvrdi da ima dosta obespravljenih muškaraca koji su, kako kažu, ukoliko državni organi nastave da zanemaruju njihove probleme spremni da na jesen "okupiraju" neke od važnih institucija u Beogradu i tamo štrajkuju glađu dok se bar dio njihovih muka ne riješi. Inače, osnivanje ove jedinstvene ustanove za pomoć poniženim muževima pomoglo je i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i ljudska i manjinska prava Srbije.

"Nisam se ni najmanje iznenadio kad sam saznao za procenu Ministarstva da sedam do deset posto muškaraca u Srbiji preživljava pravu torturu od svojih žena. I sam na svojoj koži osetio šta to znači", ističe Trifunović.

Prema riječima predsjednika "Muške sigurnosti", iskustva iz srpskih sudova svode se na ružnu praksu da muškarac, čim je procesuiran, odmah je i osuđen.

"Nema kazne za ženu kad lažno prijavi muža za nasilje u porodici. Evo, imam presudu da se naš Paraćinac Ljubiša S. (43) vrati u kuću, ali izvršenja nema. Ima i presudu da viđa decu, ali ni tu nema izvršenja. Živeo je u hotelu dok je to mogao da plati, a sad spava kod drugova iz mladosti. Živimo u svetu gde su izgleda samo ženska prava ljudska", priča Trifunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije