Ex -Yu

Ozračeni radnici preduzeća Nuklearni objekti Srbije

BEOGRAD - Radnici preduzeća "Nuklearni objekti Srbije", vadeći iz bazena radioaktivne šipke, primili su dozu zračenja drastično veću nego što bi smjeli.

"Zaposleni su ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrednosti i boravili su u radijacionim poljima ekstremno visokih intenziteta. O svemu postoje dokazi i dokumentacija", navedeno je u pismu koje je direktorka sektora za radijacionu bezbjednost Snežana Pavlović uputila ministrima u Vladi Srbije Ivici Dačiću, Žarku Obradoviću i Oliveru Duliću.

Inženjeri preduzeća tvrde da su ovaj posao izvodili po nalogu vršioca dužnosti direktora Jagoša Raičevića, pišu "Večernje novosti".

O slučaju nije obaviještena ni Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja koja je nadležna za kontrolu radioaktivnosti, potvrdila je direktorka Mirjana Radenković.

Zaposleni u "Nuklearnim objektima Srbije" koji strahuju za sopstvena radna mjesta i bezbjednost, kako svoju, tako i stanovnika Vinče, kažu da u preduzeću vlada potpuni haos, da su smijenjeni neki od najboljih stručnjaka, a na njihova mjesta dovedeni ljudi koji nemaju dovoljno iskustva na poslovima nuklearne bezbjednosti.

Zbog svih ovih problema, inženjeri u "Nuklearnim objektima Srbije" uputili su prije dvije nedjelje pismo Vladi Srbije u kome su naveli da je model upravljanja u ovom preduzeću neprimjeren nuklearnim objektima i da to dovodi do narušavanja sistema bezbjednosti nuklearnog materijala.

Oni su naveli i da se sredstva raspoređuju prema ličnim afinitetima uprave - reaktivira se prostor reaktora RA čiji rad je zabranila država i koji je u saradnji sa EU stavljen van snage.

Zaposleni u institutu "Vinča" ispričali su da se incident desio prije nedjelju dana kada su njihove kolege iz preduzeća "Nuklearni objekti Srbije" vadile iz bazena šipke u kojima je ranije bilo nuklearno gorivo.

"Čim su izvađene iz vode, zračenje je bilo izuzetno veliko. Dozimetristi su tražili da se posao prekine, a onda im je stiglo naređenje da još jednom ponove ceo postupak. Tako su u dva minuta ozračeni više nego što bi, regularno radeći posao, bili ozračeni tokom nekoliko nedelja", naveli su zaposleni u "Vinči".

Vršilac dužnosti direktora preduzeća "Nuklearni objekti Srbije" Jagoš Raičević rekao je za "Večernje novosti" da nesreće nije ni bilo.

"Nije se dogodilo ništa nepredviđeno. Ta količina zračenja jednaka je onoj koju primite na letu od Beograda do Njujorka. Nema govora o bilo kakvom akcidentu", tvrdi Raičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije