Ex -Yu

Pajtić: Ne razmišljam o povlačenju

 Pajtić: Ne razmišljam o povlačenju
Pajtić: Ne razmišljam o povlačenju

NOVI SAD - Predsjednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da ne razmišlja o povlačenju sa mjesta predsjednika vojvođanske vlade.

Pajtić, koji je i predsjednik Demokratske stranke, rekao je za Radio televiziju Vojvodina,  da vlada Vojvodine nije pala i da funkcioniše sa više kapaciteta i efikasnije od republičke vlade.

On je rekao da je na pregovorima o rekonstrukciji pokrajinske vlade, koje DS vodi sa LSV i NDS, dogovoreno da Demokratska stranka kao stranka koja ima najviše poslanika u pokrajinskom parlamentu zadržava pravo da imenuje predsjednika vlade Vojvodine.

Odgovarajući na pitanje zbog čega DS nije prisustvovala današnjim razgovorima o načinu rješavanja političkih problema u Vojvodini koga je sazvao predsjednik skupštine APV Ištvan Pastor, Bojan Pajtić je rekao da DS nije želio da razgovara o koncentracionoj vladi jer je ona, po njemu, nemoguća opcija.

"Nema nikakvog smisla da se razgovara o koncentracionoj vladi kada smo rekli da je ona nemoguća i razgovori na tu temu bili bi samo gubljenje vremena", rekao je Pajtić.

On je kazao da je SVM za njega i za DS i dalje članica vladajuće većine u Vojvodini, a o tome da li želi i ubuduće to da bude, kako je kazao, treba pitati Savez vojvođanskih Mađara.

"To što Pastor ima određene disonantne tonove u određenim momentima ne znači da bi poslanici DS-a ili LSV glasali protiv njega kao predsednika skupštine", kazao je Pajtić.

On je rekao da je NDS za DS prihvatljiv partner na pokrajinskom nivou, a na pitanje da li je dogovorena nova većina u pokrajini bez SVM-a, Pajtić je ponovio da je za njega SVM i dalje članica vladajuće većine.

"Imam lične garancije od gospodina Pastora da će SVM prihvatiti dogovor koji bude postignut između DS, LSV i NDS i da ta stranka želi da ostane u vladajućoj koaliciji i to sa istim kapacitetima koje ima sada", rekao je Pajtić.

Predsjednik pokrajinske vlade je optužio SNS da je "stalnim izmišljanjem nekih kriza i nekih rekonstrukcija" učinila da danas u Srbiji ima znatno manje stranih investicija nego prije tri godine.

Pajtić je na pitanje da li su za DS prihvatljivi zahtjevi LSV o promjeni ustavno-pravnog položaja AP Vojvodine i o deklaraciji o obeštećenju građana Vojvodine zbog prodaje NIS-a rekao da je DS "hiljadu puta ponovio" da je neophodno mijenjati Ustav.

Upitan da li će se DS odazvati novom pozivu za učešće na razgovorima o rješavanju političkih problema u Vojvodini koje je Ištvan Pastor inicirao, Pajtić je rekao da to isključivo zavisi od teme razgovora, ponovivši da ukoliko tema bude formiranje koncentracione vlade, DS opet neće učestvovati u tim razgovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije