Ex -Yu

Palestina postala članica Međunarodnog kaznenog suda

Palestina postala članica Međunarodnog kaznenog suda
Palestina postala članica Međunarodnog kaznenog suda

HAG - Palestina je u srijedu zvanično postala članica Međunarodnog kaznenog suda (ICC) kako bi mogla da izvede pred sud izraelske lidere zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti povezanih s okupacijom.

Ceremonija pristupa se odvijala iza zatvorenih vrata u sjedištu suda u Hagu, u toku koje je palestinski ministar vanjskih poslova dobio simboličnu kopiju Rimskog statuta, osnivača ICC-a.

Pristupanje Palestine predstavlja korak više u diplomatskoj i sudskoj konfrontaciji koju je 2014. godine započela Palestinska uprava.

Ovo je korak s neizvjesnim posljedicama. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i drugi izralski lideri daleko su od toga da se jednog dana pojave u Hagu.

Očajni zbog višedecenijskih uzaludnih pregovora, bez ikakve perspektive da uskoro vide rađanje države kojoj odavno teže, Palestinci su izabrali da internacionaliziraju svoj slučaj.

Krajem 2014. godine, oni su odlučili da se priključe ICC-u kojem je vokacija da progoni počinioce genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo njihov nacrt rezolucije o okončanju izraelske okupacije u naredne tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije