Ex -Yu

Paprene kazne u Beogradu za one koji ajvar peku na terasi ili javnoj površini

Paprene kazne u Beogradu za one koji ajvar peku na terasi ili javnoj površini
Foto: Ilustracija | Paprene kazne u Beogradu za one koji ajvar peku na terasi ili javnoj površini

BEOGRAD - Sezona pečenja paprika uveliko je počela, miris se širi zgradama i parkovima, ali bi Beograđani morali da pripaze gde i kako raspaljuju vatru za zimnicu jer im preti kazna od 50 evra piše Blic.

Istina, žitelji srpske prestonice još uvijek nisu spalili krov zgrade kao Borani niti se zbog zimske poslastice suočavaju sa zatvorskom kaznom kao sunarodnici iz Kanade, ali u Beograđanima ništa ne probudi toliko hrabrosti, snalažljivosti i kreativnosti kao kada treba da se obrne paprika.

Mnogi od njih crvene šilje peku u rernama i na električnim roštiljima, ali ajvar nije jeftin sport, naročito ako se pravi naveliko. Da bi smanjili račune za struju još nabrekle od toplih dana i upotrebe klime, jedan dio se odlučuje na roštiljanje na otvorenom. I kunu se da je ukus bolji kada se paprika ispeče na drva.

U skoro svakom manjem parku mogu se naći ti komšijski štekovi gdje susedi naizmjenično ili udruženim snagama pripremaju povrće na plotnama koje su odnekle donijeli ili ih sami napravili. Tako paprike umiju da zacvrče i na vrhu stare čelične felne, sa gvozdenog bureta iz koga se diže odžak u kućnoj proizvodnji, sa kolica iz supermarketa, pa čak i sa prepravljenog bojlera kome su dodate metalne noge. Najveća opasnost svakako prijeti od vatre na samoj zemlji koja se ne ugasi se pravilno, te se komšijskoj žurki u nekom trenutku pridruže i vatrogasci.

A ako iza sebe ostave nered, ajvar će im biti skuplji za 5.000 dinara, koliko iznosi kazna za taj komunalni prekršaj.

- Komunalnoj policiji je od početka ove godine upućeno 10 prijava koje se odnose na pečenje parika na terasi ili na javnoj površini. Komunalna policija postupa i po Odluci o održavanju čistoće, po kojoj će za svako pravljenje nečistoće na javnim površinama uslediti kazna od 5.000 dinara - rekli su nam iz Komunalne policije.

Kako su naveli, ako Beograđane zateknu kako na improvizovanoj i neadekvatnoj peći na privatnom otvorenom posjedu peku papriku, na licu mjesta će napraviti zapisnik i proslijediti ga komunalnoj inspekciji nadležne opštine koja će odlučiti o daljoj sudbini kuvara.

Dimi se na Čukarici, Novom Beogradu...

Zarad ajvara najčešće se dime Čukarica, Novi Beograd, Zemun, Rakovica i Palilula, no čak i u samom centru grada miris pečenog povrća nas podsjeti da je ljeto uveliko prošlo.

Može na Adi i Košutnjaku

Dobra alternativa su Ada Ciganlija i Košutnjak. Ako uranite, stići ćete na vrijeme da ugrabite neki od postojećih zidanih roštilja - em je sigurno, em napolju cijela porodica može da uživa.(blic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije