Ex -Yu

"Parade ponosa" u Beogradu (ne)će biti

"Parade ponosa" u Beogradu (ne)će biti
"Parade ponosa" u Beogradu (ne)će biti

BEOGRAD - Nedjelja ponosa biće održana krajem mjeseca, a šetnja ulicama Beograda u nedelju, 28. septembra, najavljeno je iz organizacionog odbora "Parade ponosa" dok je iz pokreta "Dveri" danas saopšteno da će aktivno raditi da do toga ne dođe.

"Očekujemo da se Prajd održi ali to neće zavisiti samo od nas", rekao je Tanjugu član organizacionog odbora Prajda Goran Miletić koji očekuje da će se u narednih dvadesetak dana intenzivirati kontakti sa predstavnicima vlasti i policije kako bi se Prajd održao.

Miletić je rekao i da bezbjednosne procjene o održavanju te manifestacije, kako i kontakti sa nadležnima postoje već sada ali i da ih smatra neadekvatnim

"Do tih kontakata tek treba da dođe, a po našem iskustvu upravo sada u poslednjih dvadesetak dana pripreme Prajda" se može osigurati njegovo održavanje, rekao je on.

Miletić,  povodom stavova onih koji se protive održavanju Prajda kaže i da se na to ne treba previše obazirati već samo poštovati Ustav i zakone Srbije.

"Što se tiče stavova protivnika Prajda na to se ne vredi preterano obazirati budući da je najvažnije da se ispoštuju ustavne garancije o slobodi okupljanja koje ne mogu zavisiti od nekoga kome se to ne sviđa već (zavisi) od onih garancija koje pišu u Ustavu i zakonu", rekao je on.

Miletić je naveo i da će Prajd biti održan od 22. do 29. septembra, a šetnja centralnim ulicama Beograda u nedelju, 28. septembra,

On je rekao i da će "Prajd šetnja" biti održana u nedjelju, 28. septembra od 12 do 14 sati, na trasi od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici do Pionirskog parka kod Skupštine grada Beograda.

Na najave održavanja Prajda i ove godine je reagovao Pokret "Dveri" koji se protiv održavanju te manifestacije a nadležnima predlaže da ga zabrane primjenjujući  "ruski model".

Dveri se protive održavanju "Parade ponosa" i aktivno će raditi na tome da se ona ni ove godine ne održi, rekao je danas predstavnik tog pokreta Danilo Tvrdišić.

On je na konferenciji za novinare najavio i da će "modaliteti akcija" biti predstavljeni narednih dana i da Dveri još uvijek nisu donijeli konačnu odluku o tome.

 Tvrdišić je podsjetio da su "Dveri više puta upozoravale da ta parada predstavlja prvi korak poslije koga slijede homoseksulani brakovi i usvajanje djece u tim brakovima i otvoreno šisrenje homoseksualizma kroz obrazovni sistem.

 On je dodao i da taj pokret predlaže da se u Srbiji primjeni ruski model koji podrazumjeva da Prajd bude zabranjen na period od 100 godina i da se uvede zakon o zabrani homoseksualne propagande maloljetnicima.  

Tvrdišić je rekao da Dveri imaju saznanja  o postojanju "akcionog plana obuke policijskih službenika, a u cilju stvaranja policijskih trenera i oficira za vezu MUP-a sa LGBT udruženjima na svim nivoima" radi održavanja  "Parade ponosa".

 Nedelja ponosa uključuje osmodnevni program koji obuhvata niz debatnih i kulturnih sadržaja čiji je cilj da široj javnosti približe život i kulturu LGBT zajednice.

Cjelokupni debatni program, kako je ranije saopšteno biće posvećen jačanju solidarnosti i podrške između LGBT zajednice i drugih ugroženih grupa u Srbiji

Program će biti i humanitarnog karaktera, a novac koji se prikupi biće uplaćen na račun kampanje "Ljudi za ljude" koji je organizacioni odbor "Parade ponosa" pokrenuo da bi pomogao onima koji su u poplavama ostali bez imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije